Nieuws/Financieel
795031
Financieel

PostNL krijgt tik op de vingers van ACM

PostNL heeft concurrenten benadeeld bij de aanbesteding van de postdiensten van de gemeente Rotterdam. Toezichthouder ACM heeft het postbedrijf hiervoor twee lasten onder dwangsom opgelegd, die kunnen oplopen tot een bedrag van een miljoen euro. De mededingingswaakhond wil dat PostNL de fouten rechtzet.

PostNL heeft onder meer belangrijke tariefinformatie niet met andere postvervoerbedrijven gedeeld, waardoor die niet in staat waren een goede bieding te doen. Daarmee heeft het bedrijf de postwet overtreden, stelde ACM vrijdag. Omdat de concurrentie altijd gebruik moet maken van het landelijke netwerk van PostNL voor post die zij met het eigen netwerk niet kan bezorgen, zijn de andere vervoerders altijd afhankelijk van gegevens van PostNL.

De toezichthouder nam de zaak onder de loep na een klacht van het concurrerende Van Straaten Post, dat zich benadeeld voelde. De gemeente Rotterdam heeft na het ingrijpen van ACM besloten de aanbesteding opnieuw uit te schrijven.

PostNL bestrijdt het besluit van de toezichthouder. Dit bezwaar is nog bij ACM in behandeling. Het postbedrijf klaagt dat het zelf geen inzicht heeft in gegevens van andere postvervoerders, waardoor zij altijd een voorsprong zouden hebben op PostNL in het bieden van tarieven aan klanten. PostNL probeerde ook via de rechter te verhinderen dat het besluit openbaar gemaakt zou worden. Maar dit werd donderdag door de rechter afgewezen.