Nieuws/Financieel
795032
Financieel

Miljoenschikking over nep-import pils

Amerikaanse bierdrinkers die dachten dat ze een geïmporteerd biertje dronken, kunnen flink wat dollars terugkrijgen. Ze dachten duur geïmporteerd bier te drinken, terwijl het gewoon in de VS gebrouwen was.

Dat is de uitkomst van een rechtszaak tegen brouwer AB Inbev. Bier van het merk Beck’s werd verkocht als zijnde import, terwijl het gewoon in St. Louis werd gebrouwen. Bierdrinkers die hun bonnetjes hebben bewaard, kunnen $50 terugkrijgen. Wie geen bonnetje meer heeft, krijgt slechts $12.

De zaak is een dure grap voor AB Inbev. Afgezien van de kosten die consumenten terug kunnen krijgen, zijn ze ook $3,5 miljoen aan advocaatkosten kwijt. Heineken, dat ook veel bier in de VS verkoopt, ligt niet onder vuur omdat het Nederlandse bier ook echt wordt geimporteerd.

AB Inbev koos ervoor Beck's in de VS te brouwen omdat de kosten dan lager waren en het bier verser, terwijl de verkoop er nie onder zou lijden.

Beck’s is niet het enige merk dat zich exotische voordeed dan het is. Red Stripe, van drankenconcern Diageo, werd aangeprezen als ’Jamaicaans pils’, terwijl het gewoon in de VS gemaakt werd. Op het etiket van Foster’s staat een kangaroo, maar het bier komt gewoon uit Texas.