Nieuws/Financieel
795057
Financieel

Stroom van Ghanese poep

Hij had elf jaar lang een bagelbar in Amsterdam en zet nu poep en gft-resten om in mest en stroom. Ondernemer Aart van den Beukel ziet wel brood in dit afval uit een sloppenwijk nabij de Ghanese hoofdstad Accra.

Verreweg de meeste Ghanezen in sloppenwijken gebruiken slecht onderhouden openbare wc’s, waar ze zo’n 10 eurocent per keer voor betalen. Slechts 10% van de mensen heeft daar een wc in huis, vertelt Van den Beukel.

Zijn onderneming Safi Sana, opgericht vanuit een consortium met daarin Aqua for All, heeft een oplossing om het onderhoud van wc-blokken te kunnen financieren. „Dat doen we door geld te verdienen aan het afval.”

Het afval wordt gebruikt voor mest en stroom, voorlopig nog op kleine schaal. Als de fabriek die Safi Sana aan het bouwen is uiterlijk begin volgend jaar open gaat, zal Safi Sana dagelijks 25 ton uitwerpselen, en gft-afval van markten verwerken. „Dat is nodig om quitte te draaien, maar we willen toe naar minimaal een verdubbeling van de capaciteit.” De 100 kilowatt aan elektriciteitsvermogen - goed voor ongeveer 15.000 kleine huishoudens - gaat naar het lokale net, de 650.000 kilo mest kunnen boeren kopen.

In het eerste project zit subsidie uit verschillende potjes en geld van twee private investeerders. „Dat gebruiken we om te laten zien dat het werkt. Ik spreek al een tijd met investeerders, die zijn geïnteresseerd als we op grotere schaal gaan werken, na de aanloopfase van zo´n twee jaar.” „In Afrika, maar ook in Aziatische landen als India en Vietnam is veel vraag naar dit soort oplossingen. ’t Is iets heel anders dan een bagelbar!”