Nieuws/Financieel
795065
Financieel

Zwart goud uit autobanden

Tientallen miljoenen autobanden worden jaarlijks verbrand of komen op grote afvalbergen terecht. Voor de productie van nieuwe banden wordt aardolie gebruikt. Black Bear Carbon bedacht iets slimmers.

Het bedrijf ontwikkelde een gepatenteerde technologie om carbon black uit de banden te halen. Dit poeder maakt ze slijtvast en geeft ze hun structuur. Het wordt ook gebruikt in rubber, verf en inkt.

Binnenkort opent Black Bear Carbon een installatie waarmee ieder jaar ongeveer 5000 ton uit het versnipperde ruwe materiaal wordt gehaald. „Daar zijn zo’n twee miljoen autobanden voor nodig. En in Nederland worden er jaarlijks meer dan tien miljoen afgedankt”, zegt topman Martijn Lopes Cardozo.

Traditioneel wordt carbon black gemaakt van aardolie. „Er is 2,5 liter nodig voor één kilo. En de banden worden verbrand, waarbij er veel CO2 vrijkomt. Dit is dus een enorme duurzaamheidswinst.” Lopes Cardozo richtte meerdere internet-start-ups op en verkocht die, vooral in de VS. „Bij dit concept vond ik het een mooi idee om een start-up groot te maken én iets goeds doen voor de wereld.”

De oprichters van Black Bear Carbon staken de eerste jaren eigen geld in het bedrijf. Begin dit jaar haalden ze financiering binnen van verschillende partijen. „Er is heel veel belangstelling vanuit het buitenland. Ik denk dat het niet nodig is om nieuw geld op te halen, ik verwacht op korte termijn al winstgevend te zijn.” Black Bear Carbon begint na Nederland in andere West-Europese landen. „Er zijn genoeg banden op de wereld om meer dan 800 installaties neer te zetten, in China alleen al 200.”

Hier leest u meer Sociale Zaken