Nieuws/Financieel
795066
Financieel

Zo wast boer Ron varkentjes

Varkens die in de modder rollen, de grond omploegen met hun roze neuzen en biggen die door de wei mogen springen. Ron Gelderman weet precies hoe hij zijn varkens een heerlijk leven moet geven, zodat zij het beste vlees opleveren.

Want een megastal zonder stro en buitenlucht, bedoeld om een dier zo snel mogelijk vet te mesten, daar moet hij niet aan denken. „Kijk, deze biggen zijn vorige week geboren’’, vertelt Gelderman terwijl hij door de modder stapt, neerknielt bij een enorme zeug en haar kroost en haar liefkozend aait. Het lag niet in de lijn der verwachting dat Gelderman, woonachtig in het Gelderse Dieren, varkensboer werd. Hij begon als horeca-ondernemer, en na het verkopen van zijn zaak werkte hij jaren in de psychiatrie voordat hij begon met het houden van bonte Bentheimers. Samen met zijn vrouw bouwde hij zijn bedrijf uit.

Naast het houden van varkens begeleiden ze drie jonge mannen met een licht verstandelijke beperking, die elke dag meehelpen op de boerderij. „Onze varkens zijn scharrelvarkens. Ze krijgen namelijk geen biologisch eten, maar ik haal iedere dag een aanhanger vol producten op bij bedrijven uit de regio: een manier om verspilling tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat een goed stukje vlees betaalbaar blijft. Het welzijn van de varkens staat bij ons altijd voorop”, legt Gelderman uit. De boer loopt tevreden rond tussen de weilanden, terwijl hij met passie over zijn dieren praat. „We organiseren hier op Hoeve de Bonte Bentheimer op 20 juni een open dag en laten mensen graag zien hoe de varkens hier leven. Dat onze biggen hun tanden en staart mogen houden bijvoorbeeld.”

Hier leest u meer Sociale Zaken