Nieuws/Financieel
795069
Financieel

Tapijt van oude visnetten

De naam Interface klinkt meer als een hightechbedrijf dan als een degelijke fabrikant van tapijttegels. Bij consumenten is het bedrijf relatief onbekend, maar vooral in klimaatkringen staat het bekend als voorloper.

De Amerikaanse onderneming nam in 1988 het in Nederland bekendere Heuga over, uitvinder van de tapijttegel, die minder snijafval heeft dan rollen kamerbreed tapijt. Sindsdien huist het hoofdkantoor van Interface Europe in de oude Heugafabriek in het Gelderlandse Scherpenzeel. Op het dak en aan de zijkanten van het pand aan de Industrielaan zonnepanelen, binnen zwart-witte archieffoto’s van machines uit vroeger tijden.

Miljoenenbesparing

De fabriek opereert inmiddels met volledig hernieuwbare energie en al het water uit het productieproces wordt hergebruikt. Eurocommissaris Maroš Šefèovic, verantwoordelijk voor de energie-unie, ging vandaag kijken voordat hij en onder anderen Minister Kamp (Economische Zaken) in Den Haag een nieuw energiehandvest ondertekenden. „Van dit soort bedrijven zouden er meer moeten zijn”, zei Šefèovic. Doordat er 90% minder CO2 wordt uitgestoten dan in 1996, bespaart Interface jaarlijks zo´n 7,5 miljoen euro. Topman Rob Boogaard: „Dit herinvesteren we in nieuwe programma’s, zodat duurzaamheid zichzelf kan financieren.” Sinds kort en na zeven jaar onderzoek maakt Interface het tapijt met pvb, een materiaal uit gebroken autoruiten.

Zwerfnetten

Een andere grondstof is nylon, gemaakt van afgedankte visnetten. Op de Filipijnen en in Kameroen gaan vissers de zee op om zwerfnetten te verzamelen. Interface koopt dit afval en heeft een goedkope grondstof, de vissers meer werk en voor planten en vissen is er een bedreiging minder. Van de grondstoffen is nu 49% gerecycled of biologisch. Boogaard: „Dat is al mooi, maar we zijn er nog niet. We willen naar de 100%.”

Boogaard zet alles op alles om aan te tonen dat duurzaamheid en financiële winst hand in hand kunnen gaan. Het bedrijf werd in 1973 opgericht door de in 2011 overleden Ray Anderson, die ’de groenste ceo van Amerika’ werd genoemd  Vóór 2020 wil Interface het eerste bedrijf ter wereld zijn dat geen negatieve invloed op het milieu heeft. Boogaard: „Die deadline geeft een groot gevoel van urgentie. Als medewerkers een tijdje geen nieuws krijgen over resultaten, worden ze onrustig. Dat vind ik een van de mooiste dingen aan mijn werk.”