Nieuws/Financieel
795104
Financieel

Melk van eigen bodem

Drie jaar over datum was de kaas die een Afghaanse winkelier aan de Tilburgse student Mirwais Momand wilde verkopen. Momand verbaasde zich over de slechte kwaliteit van zuivel daar en besloot een melkfabriek op te zetten in het land waar zijn ouders zijn geboren. Na drie jaar kan de productie bijna beginnen.

Momand: „Het duurt even, maar het is ook een langetermijnproject. De markt is enorm groot. Alleen al in Kabul wordt zo'n 300 ton melk per dag gedronken. Dat wordt nu bijna allemaal geïmporteerd, of eigenlijk gedumpt door bedrijven uit buurlanden Pakistan en Iran. De kwaliteit is laag, maar omdat er nauwelijks concurrentie is, zijn de prijzen hoog.”

Voor Momand lopen dingen continu anders dan gepland. „Je moet hier flexibel zijn, maar dat leer je vanzelf.” De productie van Mido Dairy, het bedrijf van Momand en een Afghaanse partner, liep door de presidentsverkiezingen van vorig jaar zes maanden vertraging op. Waar hij ervan uitging geen douanebelasting te hoeven betalen voor de Nederlandse machines, bleek dat ineens toch wel zo te zijn. „Met veel hulp van de ambassadeur is het tarief verlaagd van 14% naar 4%.” In de kersverse fabriek kan Mido Dairy straks zo’n 40.000 liter per dag verwerken. „Een paar grote handelaren en hotels willen onze melk kopen. Wij hebben straks de grootste fabriek van het land en kunnen betere kwaliteit leveren tegen dezelfde of een lagere prijs.”

Van de melk gaan ze ook yoghurt met vruchten maken. „Dat wordt een experiment. Maar er is genoeg fruit in Kabul, dus het zou moeten lukken.” Kaas staat voorlopig nog niet in de planning.

Momand is van plan melk af te nemen bij zo'n 600 boeren. „Daarvoor moeten we eerst de infrastructuur verbeteren, waar we weer partners en investeerders voor nodig hebben. We willen gaan crowdfunden. En 10% van onze winst gaan we besteden om de leefomstandigheden van de boeren te verbeteren.” Momand, die 60% van zijn tijd in Afghanistan doorbrengt, had oorspronkelijk een heel andere carrière voor ogen. „Het was de bedoeling om na mijn studie finance and investments bij een bank te gaan werken. Maar ik koos voor de onbekende weg.”