Nieuws/Financieel
795108
Financieel

Alle hoop op biosambal

De voedingsindustrie verduurzamen is de missie van Zesty. Het bedrijf importeert duurzaam geteelde sambal-, soja- en zeewierproducten uit Azië maar is door een diep dal gegaan. Nieuwe biologische sambal uit Vietnam moet het bedrijf er verder bovenop helpen.

Oprichter Chris Jan van Kooten startte zijn onderneming in 2002 als importeur en groothandel in Japanse levensmiddelen. „Daarvoor had ik een sushibar in Amsterdam”, vertelt hij.

Met een vrachtauto vol producten ging hij toen alle sushirestaurants af. „Er was toen nog maar één groothandel die Japanse levensmiddelen leverde. Maar in mijn ogen werd je daar niet altijd goed bediend.”

Tien jaar lang groeide Zesty als kool. Totdat het bedrijf in 2011 keihard geraakt werd door de gevolgen van een zeebeving in Japan. „De kernreactor in Fukushima ontplofte, daarna gingen de grenzen voor Japanse voedingsmiddelen dicht. We waren verzekerd, maar de vracht was niet gedekt. Verzekeraars betalen niet uit bij een natuurramp.”

„Het was het hardhandige einde van een mooi sprookje. Om te kunnen overleven moesten we van 25 man personeel terug naar het minimum van slechts drie mensen. We zijn ons gaan richten op het importeren van ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals sojasaus, ketjap en sambal in grote volumes vanuit China, Indonesië, Korea en Vietnam.”

Zesty belandde in een bijzonderbeheersituatie bij de bank, maar zag vanaf 2014 toch weer groeikansen. „Maar voor het benodigde werkkapitaal klopten we tevergeefs aan bij de bank”, verzucht Van Kooten. Crowdfunding bleek de oplossing te zijn.

„Ik dacht dat dat alleen iets was voor ondernemers met een Willie Wortel-idee, niet voor de anonieme handel in voedingsingrediënten en halffabricaten. Maar via Collin Crowdfund haalden we binnen zeventig minuten de gevraagde €150.000 binnen. Ik kon mijn ogen niet geloven! Ook de bank was onder de indruk.”

Voor hun nieuwe biologische peperproject in Vietnam zijn de verwachtingen hooggespannen, het kan Zesty steviger in het zadel krijgen. „Vanaf 2016 kunnen we voor het eerst biologische sambal leveren aan de Europese markt”, glundert Van Kooten.