Nieuws/Financieel
795129
Financieel

Nog 5 dagen…

Er stapte een relatie de dealingroom binnen. "Jongens luister, je loopt in de Kalverstraat en een wildvreemde man grijpt je aan je jas terwijl hij roept: 'Ik krijg honderd euro van je'. Dan ben je blij als je na betaling van tien euro door kan lopen. Met die strategie pokeren de Grieken ook." We lachten om niet te huilen. Zonder asprobruis en zware whisky komt ons zenuwgestel niet meer tot rust.

Mokum"Mokum viernegentigdertien opening", roept de dealingroom. Dat is 20 punten onder de hoog van 27 april, vier procent. Eigenlijk valt dat reuze mee. De markt rekent duidelijk op een last minute compromis en wacht met lage omzetten af. Dan kunnen de Griekse onderhandelaars thuis gaan vertellen dat ze tot het bittere eind hebben gestreden voor het best mogelijke resultaat. Buiten de stress hebben de ontwikkelingen ook veel volume gekost.

De belangrijke S&P500-index heeft al bijna 9 weken op rij uitslagen van minder dan 1% laten zien. Blijft de beweging ook vandaag beperkt, dan is het de langste reeks sinds augustus 1993. Terwijl Griekenland amper 2% van de euro-economie uitmaakt, kon het land toch de wereld in een houdgreep nemen. Hebben we toch iets fout gedaan (sic).Kleine SemGelukkig is er af en toe ook beursvrije vreugde. Afgelopen zondagnacht werd in de VU te Amsterdam Sem Marc James van Berkel geboren. Een gezond mannetje die slaapt en slurpt. We zitten nu met drie Semmen aan tafel en de toekomst van SEM.nl is gewaarborgd. Hij mag alles worden, als het maar beurshandelaar is.Ahold"Albert zeventienzeventig"roept de dealingroom. Woensdag een wonderlijke koersvorming. Na een 19,86 hoog een zeven dup lager slot op 18,26. De monsterfusie ligt de Belgen zwaar op de maag, kopte de media in. Vincent Germyns, de Belgische topman van BinckBank, gaf de roergangers van Ahold Delhaize gisteren in de Telegraaf een aantal goede adviezen. "Imperialisme grote valkuil voor Ahold".

De stukken zijn vast onderdeel van onze portefeuilles met put eronder en call erop. Call financiert (deels) de putverzekering, de combinatie is een prachtige 'planklegger'. De overname, want dat is het, vinden we een uitstekende zaak. In Nederland zijn ze wel uitgewinkeld, in België worden ze marktleider en in Amerika vullen ze 'witte plekken' in. HSBC verhoogde het advies naar buy.Gemalto"Gemaltoos drieentachtigzestig", roept de dealingroom. De koers trekt aan, maar is nog steeds een underperformer in vergelijking met de AEX. Het kan, naar onze mening, een outperformer worden.In een digitale wereld is digitale bescherming een 'booming market'. Probleem is dat je bij de opties nog geen echte omzetten tegenkomt, een voorwaarde bij onze volumes. Voorlopig zitten we in de SEM rendement certificaten op de aandelen. JPMorgan Cazenove is gestart met het volgen van Gemalto met een 'overwogen'-advies en een koersdoel van 95,00. Analisten zien voldoende aanjagers voor groei. In alle markten waarin de Franse beschermer actief is, is sprake van dubbelcijferige groeipotentie. Ze rekenen op een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 14,5% tot en met 2017.Voor 2015 voorzien ze een 10% hoger bedrijfsresultaat dan de consensus en voor 2017 zit JPMorgan zelfs 17% boven het marktgemiddelde.KoerssentimentZolang ik bij de beurs ben (oprichting European Options Exchange 4 april 1978), is koersvorming onderhevig aan schommelingen door de 'zorg&vreugde' van dat moment. Zo was het al voor mijn tijd en zal het ook na mijn tijd zijn, een eeuwige golfslag van steeds grotere kapitaalstromen. Bij alle onzekerheden waarmee beleggers te maken hebben is er EEN zekerheid voor alle tijden. Positieve resultaten bij beleggen worden bepaald door visie voor een langere termijn. Zo meldde de pan-Europese vliegtuigbouwer Airbus dat er in de komende 20 jaar voor 5 biljoen dollar vraag zal zijn naar nieuwe vliegtuigen. Voor 'Buffett-beleggers' zijn de aandelen A(irbus) en B(oeing) dus een ABC'tje. Amsterdamse bosKortgeleden was ik uitgenodigd voor de 'Amsterdamse Bos Golf 2015'. Een keer per jaar worden er 18 holes uitgezet met onderweg hapjes en drankjes. Aansluitend een walking dinner met veiling voor het goede doel. Zelden zo'n leuke dag meegemaakt in zo'n mooie omgeving. Aangelegd in de vooroorlogse crisisjaren als werkverschaffing en uitgegroeid tot HET recreatiecentrum voor de verre omgeving. Ik heb in de lange periode dat ik op de beursvloeren stond in Amsterdam op 5 plaatsen kantoor gehouden tussen het Centraal Station en het Muntplein. Nooit in het Amsterdamse bos geweest. Daar ga ik samen met mijn kleinzoon verandering in aanbrengen.Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.