Nieuws/Financieel
795131
Financieel

Altice komt naar Nederland

Altice verplaatst zijn hoofdkantoor naar Nederland en past zijn aandelenstructuur aan om in de toekomst grote overnames te kunnen blijven doen. Daarbij richt het bedrijf zich onverminderd op de Verenigde Staten en Europa, waar ook Nederland een interessante markt is. Dat zei topman Dexter Goei vrijdag.

Altice maakte eerder op de dag bekend dat de huidige Luxemburgse onderneming wordt omgezet in een Nederlands bedrijf. Het hoofdkantoor daarvan komt in Amsterdam. Erg druk wordt het daar niet, aangezien Altice verwacht er een permanente bezetting van vijf à tien medewerkers te stationeren. Altice wordt naar eigen zeggen wel het ,,op vijf of zes na grootste bedrijf van Nederland''.

Het belangrijkste onderdeel van de wijziging is de splitsing van de huidige aandelen. Aandeelhouders krijgen drie normale aandelen A met één stemrecht per stuk en één aandeel B met 25 stemrechten voor elk aandeel Altice dat ze nu bezitten. De aandelen B kunnen vervolgens worden geruild tegen aandelen A, die makkelijker verhandelbaar zijn.

Overnamemogelijkheden

Deze opzet moet garanderen dat oprichter en beleidsbepaler Patrick Drahi zijn controlerende meerderheid ook in de toekomst behoudt. Tegelijkertijd kunnen overnames in de nieuwe opzet makkelijker met de uitgifte van nieuwe aandelen worden gefinancierd. Het snelgroeiende telecombedrijf blijft namelijk zeer geïnteresseerd in alle overnamemogelijkheden die zich internationaal voordoen, stelde Goei.

Ook Nederland kan daarbij interessant zijn voor het bedrijf, dat zijn vleugels steeds verder uitslaat van kabelbedrijven naar aanbieders van mobiele telecom. ,,We zouden het prachtig vinden om in Nederland te investeren'', zei Goei. ,,Het zou heel zinnig zijn om in Nederland activiteiten te hebben, als groot Nederlands bedrijf.''

Interessant bedrijf

In dat kader noemde Goei KPN een interessant bedrijf, dat volgens hem goed wordt geleid. ,,Maar je hebt partijen nodig die bereid zijn om het gesprek aan te gaan. Ik weet niet hoe ze er wat dat betreft bij KPN voorstaan, daar hebben we ze nooit over gesproken. Dat wij ze interessant vinden, betekent nog niet dat er ook een kans van slagen zou zijn.''

Goei benadrukte dat Altice niet aan vijandige overnames doet. In dat verband wilde hij niet veel kwijt over het bod van Altice op Bouygues Telecom, dat eerder deze week door dat Franse bedrijf werd afgewezen. ,,Bouygues heeft geen contact met ons opgenomen, dus is er voor ons nu geen reden om iets te doen. We gaan niet op de deur kloppen als ze toch niet opendoen.''

Naast Europa heeft Altice ook grote ambities in de VS, die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat het bedrijf de helft van zijn omzet en resultaten in dollars boekt en de helft in euro's. In de VS ligt de focus vooral bij kleinere kabelbedrijven, zoals het onlangs aangekocht SuddenLink.