Nieuws/Financieel
795143
Financieel

Grieks leed doet AEX weinig pijn

Een dreigende escalatie van de Griekse schuldencrisis nadat er vandaag in de eurogroep weer geen deal in Brussel op tafel kwam, liet beleggers op het Damrak donderdag vrij onberoerd. De hoop op een goede afloop later deze week hield de schade voor AEX beperkt. Altice stal bij de hoofdfondsen de show doordat de overname van een Frans telecombedrijf mogelijk weer in zicht komt.

Na een kabbelend verloop eindigde de AEX-index 0,1% lager bij een stand van 492,39 punten. De Midkap verloor 0,2%  naar 731 punten.

Elders in Europa was er ook weinig gedoe op de beurzen. Parijs en Frankrijk eindigden dicht tegen het slot van de voorgaande dag. Vanmorgen bleek dat de index van GfK voor het Duitse consumentenvertrouwen iets is gedaald in juni. Economen hadden gerekend op een onveranderd niveau.

Op de Zweedse beurs stond H&M 2,4% in het rood na de publicatie van tegenvallende cijfers.

Griekse deal blijft nog uit

Het nieuws dat de eurogroep opnieuw zonder akkoord van tafel is gegaan, waardoor een vertrek van Griekenland uit de eurozone weer dichterbij is gekomen, joeg beleggers nauwelijk schrik aan. Het vooruitzicht dat de Europese ministers van Financiën mogelijk zaterdag weer bijeenkomen, bood verlichting aan de koersen.     

Eerder op de dag zorgde de hoop op een goede afloop voor een korte opleving van de koersen. doordat er vooruitgang zou zijn geboekt in de onderhandelingen tussen Tsipras en de internationale geldschieters over de ingrijpende Griekse hervormingen die noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor noodsteun.

Vannacht leverden gesprekken tussen de Griekse premier Tsipras en internationale kopstukken opnieuw geen doorbraak op. De onderhandelaars hebben vandaag opnieuw een lange dag van gesprekken voor de boeg (DFT volgt de ontwikkelingen via een liveblog, dat hier te vinden is).

Volgens Hans de Jonge, analist bij Petercam is een Griekse deal nog steeds binnen handbereik is nadat de regering in Athene afgelopen weekeinde een handreiking deed naar de internationale gelschieters. "Het is logisch dat Griekenland dwars ligt in de onderhandelingen en wacht op een tegenprestatie van de internationale geldschieters, maar uiteindelijk zullen beide partijen op korte termijn wel tot elkaar gaan komen. Het grote probleem in Europa is dat alle landen menen ook een duitje in het zakje te moeten doen in tegenstelling tot Amerika waar sprake is van één land en één stem."

Uit Amerika kwam overwegend positief macronieuws. De bestedingen van consumenten in de VS die goed zijn voor tweederde van de economie namen vorige maand sterk toe. "Na het hobbeltje in het eerste kwartaal zal de Amerikaanse economie weer geleidelijk gaan aantrekken ondanks de tegenwind van de sterke dollar. Het economisch herstel verloopt ook nooit in een rechte lijn, " stelt de Jonge. Wall Street trok zich op aan de kooplust van de Amerikaanse consument en opende in de plus.

Bij groen licht voor een Griekse deal verwacht de Petercam-analist dat de AEX weer de vorige jaartop rond 520 punten gaat opzoeken. "Na de sterke beursprestatie in de eerste helft van het jaar is de rek er nog niet. Een eerste renteverhoging in de VS die waarschijnlijk in september zal plaatsvinden en mogelijk een tweede later dit jaar, zullen geen rem gaan zetten op de koersen."  

Altice aan kop

In de Amsterdamse AEX kregen de winnaars geleidelijk de overhand.  KPN viel in de smaak en werd 2,4% duurder werd. Waarschijnlijk kwam er weer wat overnamefantasie in het aandeel, na het nieuws dat Vivendi zijn belang in Telecom Italia heeft uitgebreid. Vivendi zelf stond 1,1% hoger in Parijs.

Altice stoomde naar de koppositie met een winst van 6%. De voorgaande dag werd het aandeel nog van de hand gedaan. Het Franse Bouygues zou toch bereid zijn om tegen een hogere overnameprijs zijn dochterbedrijf aan de Franse kabelmaatschappij van de hand te doen. 

Vopak sloot 0,6% lager. Het tankopslagbedrijf verkoopt een stuk grond in Groot-Brittannië en neemt daarvoor een eenmalige last van circa €40 miljoen.

Boskalis boekte een plus van 0,3% na het binnenhalen van orders in Afrika ter waarde van €75 miljoen.

Unilever neemt de producent van huidverzorgingsmiddelen Dermalogica over, zo maakte het concern gisteren nabeurs bekend. Voor het aandeel werd 0,3% minder betaald.

ArcelorMittal belandde in de achterhoede met een 1,6% lagere notering. Voor hekkensluiter OCI werd 3,4% minder betaald.

Ahold werd 3,2% in het rood gezet, ondanks dat HSBC het advies verhoogde van 'houden' naar 'kopen'. Ook SNS verhoogde zijn advies, maar dan van 'verminderen' naar 'neutraal'.  Stan Westerterp (JNVB) meent dat voor de combinatie Ahold en Delhaize vooral in Amerika waar de beide bedrijven apart te klein voor het tafelkleed waren, goede zaken kunnen worden gedaan ondermeer met gezamenlijke inkoop.

Wereldhave grif verkocht

In de Midkap maakt Wereldhave een forse ommezwaai en eindigde zelfs 0,2% in de plus. Het vastgoedfonds meldde gisteravond de overname van negen winkelcentra, wat volgens ABN Amro een goede zet is. Maar de daaraan gekoppelde de aankondiging van een claimemissie viel niet goed bij beleggers. Het lokale fonds Klépierre, dat de centra verkoopt, stond 0,3% hoger.

Fugro prijkte onderaan en zag 3,7% van de koers verdampen. Eurocommercial Properities leverde 2,1% in. Fagron koerste 2,5% lager.

Bouwer BAM had de wind stevig in de rug na een lucratieve Britse order en werd 2,2% duurder. Het bedrijf gaat in Birmingham een kantoortoren bouwen. Die klus levert zo'n €125 miljoen op.

Smallcap Ballast Nedam stond 1,9% in het rood. De bouwer heeft samen met twee partners een opdracht binnengehaald van Rijkswaterstaat.

In dezelfde index ging TMG 1,8% vooruit. Het mediabedrijf voert een reorganisatie door bij zijn drukkerijen. Dat kost 168 banen.

Opvallende stijger in de AScX-index was Kas Bank, dat zonder duidelijke aanleiding 3,1% hoger werd gezet.

Op de lokale markt hield bottelaar Refresco de schade beperkt tot een verlies van 0,2%.  SNS is begonnen met het volgen van het aandeel met een 'verminderen'-advies.

Wilt u weten hoe Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer, Jim Tehupuring van ProBeleggen en Nico Bakker van BTAC tegen de tweede jaarhelft aankijken? Meld u dan aan voor het gratis online seminar van vanavond.