Nieuws/Financieel
795235
Financieel

Blockchain moet banken wél gaan vernieuwen

Niet bitcoin, maar de technologie erachter kan ons financiële systeem veranderen. Dat was de teneur op het gisteren gehouden Nationaal Bitcoincongres.

Criticasters verklaarden digimunt bitcoin dood en begraven nadat de waarde van meer dan $1000 eind 2013 naar circa $250 zakte. Maar banken en techbedrijven kijken alweer verder. De pijlen zijn nu gericht op blockchain, de technologie achter de digimunt.

De blockchain is een online register waarop alle bitcointransacties worden geregistreerd. Het wordt bijgehouden op een netwerk van computers. Iedere transactie wordt door meerdere gebruikers geverifieerd, waardoor frauderen heel moeilijk wordt en waardoor een bitcoin niet meerdere keer kan worden uitgegeven.

Met de blockchain is nog veel meer mogelijk. Op het Nationaal Bitcoincongres had bijna niemand het over de waarde van bitcoin, maar vooral over de toepassingen hiervan. Zo onderzoeken ABN en ING of ze blockchain in kunnen zetten voor internationaal betaalverkeer. Dat zou namelijk niet alleen sneller, maar ook een stuk goedkoper zijn.  

Slimme wasmachine

Niet alleen banken kijken begerig naar blockchain, ook grote techbeddrijven zijn volop aan het experimenteren. Die toepassingen gaan veel verder het betaalverkeer. IBM ontwikkelde bijvoorbeeld met Samsung een wasmachine die is aangesloten op een blockchain. Het apparaat kocht zelf wasmiddel als het op was, waste op de meest energiezuinige momenten en bestelde zelf nieuwe onderdelen wanneer die aan vervanging toe waren.

En volgens trendwatcher Sander Duivestein van Sogeti is dit nog maar het begin. Hij voorziet straks allemaal slimme apparaten, zodat we straks een roboteconomie hebben.

Hij haalt een voorbeeld aan van bitcoin-programmeur en voormalig Google-ingenieur Mike Hearn. Die voorziet dat auto’s straks helemaal zelfstandig rijden. Niemand heeft dan zelf nog een auto, en taxibedrijven en Uber zijn niet meer nodig. Via de blockchain zorgen de auto’s dat ze voldoende brandstof hebben en communiceren ze met klanten.

Duivestein vergelijkt de fase waar we nu in zitten, met de begindagen van het internet. "Toen hadden we nog geen Facebook of Google, voor blockchain begint die ontwikkeling pas."

Bank krijgt concurrentie

IBM kijkt inmiddels al verder dan wasmachines en het ’internet of things’. Senior consultant Arjeh van Ooijen van IBM ziet toepassingen in betalingen, derivaten, en clearing (de afhandeling van financiële transacties op de beurs’.

Maar zover is het nog lang niet. Van Ooijen denkt dat er nog zeker vijf jaar nodig is voordat we op grote schaal toepassingen gaan zien. Knelpunten zijn onder andere schaalbaarheid en de snelheid waarmee transacties verwerkt worden.