Nieuws/Financieel
796107
Financieel

'Extreem lage rente houdt voorlopig aan'

De extreem lage rente in Europa en andere delen van de wereld houdt waarschijnlijk nog geruime tijd aan. Dat komt niet doordat centrale banken de rente kunstmatig laag houden, maar doordat de economische groei relatief laag blijft. Dat voorspelde vermogensbeheerder Pimco dinsdag.

Het gaat weer beter met de grote economieën in de wereld, maar de groei blijft naar verwachting onder het niveau van voor de financiële crisis. Pimco's topeconoom Joachim Fels denkt dat mensen komende drie tot vijf jaar meer sparen, terwijl overheden en bedrijven terughoudender zijn met het doen van investeringen.

Mensen houden bijvoorbeeld meer geld achter de hand voor wanneer ze met pensioen gaan, legde hij dinsdag uit op een persbijeenkomst aan de Amsterdam Zuidas. Dat er relatief minder investeringen worden gedaan hangt volgens de vroegere hoofdeconoom van zakenbank Morgan Stanley samen met het grotere belang van diensten in de economie. Die zijn veel minder kapitaalintensief dan bijvoorbeeld zware industrie.

Lage rente

De aanhoudend lage rente in combinatie met de lage inflatie brengt risico’s met zich mee, aldus Fels. Het maakt het voor centrale banken bijvoorbeeld lastig om in te grijpen als we plots in een nieuwe recessie verzeild raken. Het depositorentetarief van de ECB is nu al licht negatief. Veel verder verlagen van de rente is volgens de expert niet mogelijk.

In Amerika loopt de centrale bank vooruit op die in Europa. De Amerikaanse Fed zal naar verwachting in september dit jaar weer beginnen aan een serie renteverhogingen. Maar dat proces zal zeer geleidelijk gaan en enkele jaren in beslag nemen.

Pimco is voorzichtig positief gestemd over de vooruitzichten van de wereldeconomie. Wel waarschuwt de vermogensbeheerder beleggers voor mogelijke ,,flash crashes'' op de obligatiemarkten. Die kunnen ontstaan nu de banken zich aan hogere kapitaalseisen moeten houden en daardoor minder geld over hebben voor obligaties. Andere risico's vormen de instabiele situatie in het Midden-Oosten, het conflict in het oosten van Oekraïne en de mogelijkheid van een 'Grexit' en een 'Brexit'.