Nieuws/Financieel
796296
Financieel

Woensdagavond cruciale eurogroep

'Griekenland blijft in eurozone'

Griekenland kan in de eurozone blijven, nu een akkoord met het land bijna rond is. Donderdag kan het al zover zijn. De hoofdrolspelers in het Griekse drama zien licht aan het einde van de tunnel.

,,We gaan de gesprekken met de Grieken deze week op een goede manier afronden'', zo stelde Europees commissievoorzitter Juncker maandagavond na afloop van een ingelaste top met de leiders van de eurolanden.

'Donderdag resultaat'

Aanstaande woensdagavond zullen de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel bijeenkomen om een voorlopig akkoord met de Grieken te bewerkstelligen, dat vervolgens donderdag tijdens de EU-top van regeringsleiders kan worden beklonken. ,,Ik ben er van overtuigd dat daar een goed resultaat zal worden bereikt", aldus Juncker.

Volgens Juncker komt er deze week een akkoord omdat het simpelweg wel moet.  ''Er zijn geen verlengingen zoals in het voetbal''.

Rutte hoopt op woensdagavond

Premier Rutte hoopt zelfs dat hij en zijn collega's donderdag niet eens meer over de kwestie hoeven te praten. ,,De Grieken hebben nieuwe voorstellen gedaan die verder gaan dan we toe nu toe hebben gezien. EU, ECB en IMF zien daarin een goede basis om te kijken of ze er uit kunnen komen. Dat zou woensdagavond al kunnen."

Stap richting akkoord

Ook EU-president Tusk hoopt op een goede afloop. ,,De Grieken hebben een belangrijke stap in de goede richting gezet en ook de ECB en het IMF hebben daar positief op gereageerd. De eurogroep kan hier woensdagavond een besluit overnemen, waarna de regeringsleiders deze op donderdag kunnen bekrachtigen."

'Kort de tijd'

De Duitse bondskanselier Merkel was na afloop ook positief, maar hield nog wel een slag om de arm. ,,Er is een zeer goede stap vooruitgezet, maar er is nog veel werk en de tijd zeer kort'', zo wees ze op twee dagen die de ministers van Financiën, de ECB en het IMF hebben om een definitief akkoord met de Grieken te sluiten.

Lees hier het DFT-dossier met al het nieuws over Griekenland