Nieuws/Financieel
796405
Financieel

'Positief begin voor Damrak'

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint dinsdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere effectenmarkten in Europa zullen overwegend met kleine winsten openen. Beleggers lijken even op adem te komen na de opluchtingsrally van een dag eerder.

,,De beurzen lijken toch weer wat verder omhoog te gaan. Misschien dat er her en der wat winst wordt genomen, nadat het optimisme over een Griekse schuldendeal maandag zorgde voor de beste beursdag van het jaar. De teneur blijft echter positief nu de Griekse schuldeisers voor het eerst aangeven dat een oplossing voor de schuldenproblematiek in zicht is", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

EU-president Donald Tusk liet maandagavond na afloop van de speciale Eurotop over de Griekse schuldencrisis weten dat er een positieve stap is gezet. Hij verwees naar de jongste voorstellen van Griekenland voor bezuinigingen en hervormingen. Tusk acht een compromis deze week mogelijk, maar benadrukte dat de komende ,,uren'' nog veel werk moet worden verzet.

Arcadis

Op Beursplein 5 maakte advies- en ingenieursbureau Arcadis bekend een opdracht te hebben gekregen voor een nieuwe metrolijn in Doha in Qatar. Het contract heeft een waarde van bijna 20 miljoen euro.

Pontmeyer, dat voor iets meer dan 75 procent in handen is van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL, kondigde aan Deli Building Supplies (DBS) over te nemen. Financiële details werden niet vermeld.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters dinsdag overwegend winsten zien, in navolging van de positieve stemming op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten. In Tokio sloot de Nikkei 1,9 procent hoger en bereikte een nieuw vijftienjarig hoogtepunt.

In China, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, bleef de Shanghai Composite wat achter met een verlies van 0,3 procent. Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de activiteit in de omvangrijke Chinese industrie in mei voor de derde maand op rij is afgenomen. De krimp viel wel iets minder sterk uit dan gevreesd.