Nieuws/Financieel
796444
Financieel

Verbouwfonds voor appartementbewoners

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen vanaf 1 juli aanspraak maken op het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) van €100 miljoen.

Met dat geld kunnen woningeigenaren een verduurzaming van hun appartement bekostigen, meldt VvE Belang. Met dit initiatief zijn zo’n 1 miljoen huishoudens geholpen. VvE’s kunnen aanspraak maken door in een uit te werken wat de investeringen moeten kosten, en hoeveel daarmee wordt bespaard.

 

Niet meer per huishouden

Appartementeigenaren moesten voorheen per huishouden financiering regelen. Omdat vaak in VvE-verband voor duurzame verbouwing wordt gekozen sluit dit initiatief beter aan op de praktijk.

Ander nadeel van de huidige regeling is dat die loopt via banken, die in de praktijk. In de praktijk bleken niet vaak bereid zijn om leningen te verschaffen.

 

Maximaal 5 miljoen

VvE’s vanaf 10 appartementen kunnen gebruik maken van een financiering tot maximaal €25.000 per appartement of vijf miljoen euro per complex. Dit bedrag moet tegen een vaste rente binnen 15 jaar worden terugbetaald.

Op dit moment is het bedrag niet toereikend voor de 25.000 VvE’s die in aanmerking, maar omdat er sprake is van een lening kan het fonds herhaaldelijk worden gebruikt worden.