Nieuws/Financieel
796903285
Financieel

’EssilorLuxottica wil van overname moeder optiekketen Pearle af’

PARIJS - De Frans-Italiaanse brillen- en lenzenmaker EssilorLuxottica wil onder de aankoop van optiekconcern GrandVision uitkomen, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg.

De onderneming zou zich zorgen maken over de gevolgen van de coronacrisis op het moederbedrijf van Pearle en Eye Wish. De toename in onlineverkopen van EssilorLuxottica zelf zou daarnaast de overname van een concern met fysieke winkels minder interessant maken.

EssilorLuxottica startte ook al een juridische strijd omdat het vond dat GrandVision meer informatie moest geven over de aanpassingen die het deed aan de bedrijfsvoering ten gevolge van corona. EssilorLuxottica kreeg echter geen gelijk van de voorzieningenrechter.

Het opzeggen van de overnameovereenkomst, die juli vorig jaar werd gesloten, is slechts een van de opties. EssilorLuxottica zou ook nog kunnen proberen om de overnameprijs in nieuwe onderhandelingen omlaag te krijgen.

In juli 2019 bereikte EssilorLuxottica een deal om het 76%-belang van investeerder HAL in GrandVision voor €5,5 miljard over te nemen. Daarna zou het een - overigens wettelijk verplicht - bod op de rest van het beursgenoteerde bedrijf uitbrengen.

Breakup fee

Mocht EssilorLuxottica besluiten af te zien van de koop, dan moet het een breakup fee betalen aan HAL en Grandvision. Die telt maar liefst €400 miljoen.

De overname is overigens nog niet goedgekeurd door de Europese Commissie, die onderzoekt of er geen concurrentiebezwaren zijn. Er gaan al langer geruchten dat de commissie wil dat GrandVision winkels afstoot in Nederland, Frankrijk en Italië.

Het bedrijf heeft nu nog meer dan 7000 winkels in ruim veertig landen.

EssilorLuxottica wilde tegenover Bloomberg niet reageren. GrandVision wil ook niet op de berichten ingaan, maar laat wel weten nog altijd achter de overname te staan. HAL was niet direct bereikbaar.