798195
Financieel

'Bitcointechnologie levert banken $20 miljard op'

Met de technologie achter bitcoin kunnen banken tot $20 miljard besparen. Hierdoor zijn ze namelijk veel goedkoper uit dan de trage en dure netwerken die nu gebruikt worden voor het betalingsverkeer.

Dat schrijft de Spaanse bank Santander in een rapport.

Bitcointransacties worden bijgehouden en geverifieerd in één openbaar register, de blockchain. Dat is een openbaar grootboek dat wordt bijgehouden op een netwerk van computers. Elke transactie wordt dus gecontroleerd door een heel netwerk, en niet door één persoon of instantie. Niet alleen maakt dit frauderen nagenoeg onmogelijk, ook zijn transacties veel goedkoper, omdat er geen tussenpersoon nodig is.

Volgens het rapport is het een kwestie van tijd voordat deze technologie een volwaardig alternatief is voor het verwerken van grote hoeveelheden data. Banken kunnen hiermee besparen in het internationale betalingsverkeer. Ze hoeven niet meer de dure netwerken van Swift of Visa te gebruiken.

Maar er worden ook al experimenten gedaan met het registeren van aandelentransacties. Nasdaq maakte in mei bekend de blockchain in te willen zetten voor Nasdaq Private Market, een handelsplatform voor bedrijven die nog niet beursgenoteerd zijn. Nu worden die transacties met de hand verwerkt, dat zou via de blockchain sneller en goedkoper kunnen.

Ook technologiebedrijven zitten niet stil. Samsung en IBM experimenteren ook met hoe de blockchain voor transacties ingezet kan worden.