798374
Financieel

BlackRock: liever de beurs van Hong Hong dan Shanghai

Van koersen van aandelen genoteerd aan het Chinese vasteland is de temperatuur flink opgelopen na een imposante rally. Hong Kong biedt China-beleggers betere waarde.

Overheidshervormingen, een soepel geldbeleid en het handelen met geleend geld door particuliere Chinese beleggers stuwen in China de koersen. Ondanks het feit dat de Chinese economie niet meer zo hard groeit als voorheen. De prijzen van aandelen zijn op het Chinese vasteland in een jaar tijd zo hard opgelopen, dat de eerste signalen van oververhitting zich aandienen. Hoofd Chinese aandelen Helen Zhu van vermogensbeheerder BlackRoc ziet daarom meer waarde in zogeheten H-shares, aandelen genoteerd aan de beurs van Hong Hong.

Gemeten in euro’s is de beurs van Shanghai in een jaar tijd met 70% en die van Shenzen 128% gestegen. De beurs van Hong Kong bevindt zich net als die op het Chinese vasteland op het hoogste punt in zeven jaar, maar is in dezelfde periode met ‘slechts’ 18% gestegen.

Waarderingen snel opgelopen

Ook de waarderingen van Chinese aandelen zijn in een jaar tijd van laag naar hoog gegaan, afgezet tegen de premie die beleggers betalen op de gemiddelde koers in de afgelopen vijf jaar. Opnieuw geldt dat waarderingen minder hard zijn opgelopen in de voormalige Britse kroonkolonie dan op het vasteland. H-shares kennen met een koers-winstverhouding van 12x aantrekkelijke waarderingen dan de 22x de verwachte winst voor de beurs van Shanghai en liefst 62x voor die van Shenzen, aldus Zhu.

Het hoofd Chinese aandelen bestempelt in Hong Kong aandelen van enkele banken, nutsbedrijven, projectontwikkelaars, duurzame energiebedrijven en midden- en kleinbedrijven tot de meest interessante beleggingen. “Ondanks de lagere economische groei hebben recente hervormingen in de economie en op kapitaalmarkten de beurzen in China een goede dienst bewezen. Ondernemingen die erin slagen om te profiteren van die hervormingen zullen de winnaars zijn.” 

Geen buy-and-hold markt

Beleggen in China vergt een zeer actieve houding. Begin juni waarschuwde BlackRock-analist Jean Boivin beleggers in een e-mail dat China geen buy-and-hold markt is. “Je moet snel in en uit aandelen en sectoren kunnen stappen. De consumptie groeit naar verwachting harder dan het bruto nationaal product doordat China omschakelt van productiemaatschappij naar consumptiemaatschappij.”