Nieuws/Financieel
798378292
Financieel

Norwegian Air stuurt helft personeel naar huis

OSLO (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air stuurt de helft van al haar medewerkers voorlopig naar huis. De tijdelijke werkloosheid is het gevolg van het Amerikaanse inreisverbod voor vrijwel alle Europeanen, waarmee president Donald Trump de verdere verspreiding van het coronavirus wil tegengaan.

De Noorse budgetmaatschappij houdt ook 40 procent van haar vliegtuigen voor lange afstanden aan de grond. Daarnaast schrapt Norwegian Air een kwart van alle korteafstandsvluchten, wegens de sterk gedaalde vraag naar vliegreizen. De forse ingreep in het personeelsbestand is nodig om het hoofd financieel toch boven water te houden. Mogelijk worden nog meer werknemers tijdelijk naar huis gestuurd.

„De nieuwe beperkingen zetten de toch al gespannen situatie verder onder druk”, zei topman Jacob Schram in een verklaring. Hij riep overheden wereldwijd op actie te ondernemen voor het behoud van banen in de luchtvaartsector.

Oproep

Alexandre de Juniac, baas van de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA, deed eerder een vergelijkbare oproep. „Overheden moeten erkennen dat luchtvaartmaatschappijen, met zo’n 2,7 miljoen werknemers, onder extreme druk staan. Ze hebben hulp nodig”, aldus De Juniac. Verwijzend naar het recente faillissement van Flybe waarschuwde hij dat door Trumps reisverbod meer vliegmaatschappijen op omvallen staan.