Nieuws/Financieel
798601
Financieel

Te duur!

Wie wil tegenwoordig nog personeel in dienst hebben? Het kost klauwen met geld, het levert veel gezeur en gezeik op en de wetgeving wordt steeds knellender. Waarom niet gewoon alle medewerkers als zzp´er aanstellen?

Een paar weken geleden was ik bij Eijerkamp in Veenendaal om een nieuwe stoel te halen. Ik zag het stoeltje niet staan waar het eerder wél stond, dus vroeg ik een medewerkster om hulp. Ze lachte me eerst uit, om vervolgens aan te geven dat het stoeltje uit de collectie was genomen. Ze kon me wel verder helpen, had de boeken met stofstalen ook wel… maar ondernam geen enkele actie. Toen ik aangaf dat dan maar op internet ging zoeken, knikte ze instemmend.

Driedubbele kosten

Dit is duidelijk een voorbeeld van een te dure medewerker. Ze krijgt waarschijnlijk gewoon salaris, maar laat ook omzet liggen, dus kost ze dubbel geld. Misschien wel drie of meer keer zelfs, als je beseft dat een ontevreden klant klaagt bij collega’s, vrienden, kennissen en familie. En online!

Als deze dame was aangesteld op basis van transacties, dan had ze mogelijk harder gewerkt. In ieder geval had ze meer haar best gedaan om mij te helpen. Indien ze haar salaris uit de verkopen had moeten halen, was ze die dag zonder inkomen naar huis gegaan.

Ongemotiveerde troepen

Ik zou er een groot voorstander van zijn als iedere medewerker in ieder geval twee jaar als zelfstandige heeft gewerkt, voordat ze bij een werkgever aan het werk gaan. Al was het alleen maar om te beseffen dat salaris direct gekoppeld is aan omzet en dus aan klant-gerelateerde activiteiten.

Als ik vertel dat uit onderzoek blijkt dat nog geen 30 procent van het personeel wél gemotiveerd is, snapt u waarom ik geen voorstander ben van vaste arbeidsrelaties. Je zult maar personeel hebben … ik heb met u te doen!

Tijdens sessie stel ik wel eens de vraag: “Heeft u vandaag uw salaris verdiend? Bent u deze week winstgevend voor het bedrijf?” De tomaten en rotte eieren vliegen dan al bijna mijn kant op. Maar besef dat dit de reden achter uw arbeidscontract is: u moet meer opleveren dan dat u kost.

Financieel HRM

Personeel dat zichzelf terugverdiend is goed personeel; de rest is dat niet! Dat worden interessante beoordelingsgesprekken: uw contract wordt alleen verlengd als u (en uw team) zichzelf minimaal winstgevend heeft gemaakt.

Kijk eens naar uzelf en uw collega’s vanuit dit financiële HRM perspectief en snap waarom werkgevers liever outsourcen en automatiseren dan investeren in personeel.