Nieuws/Financieel
798667
Financieel

'Geen stappen die leiden tot lager pensioen'

De Griekse overheid zal geen maatregelen doorvoeren die leiden tot een verlaging van de pensioenen. Dat zei een regeringswoordvoerder maandag. Hoofdeconoom Olivier Blanchard van het IMF stelde eerder op de dag nogmaals dat Athene wel aan de pensioenen moet tornen omdat het merendeel van de staatsuitgaven er aan op gaan.

De zegsman verwacht geen problemen met de betaling van 1,6 miljard euro aan het IMF ,,omdat er voor die tijd een akkoord zal zijn''. De woordvoerder zei verder ervan overtuigd te zijn dat de ECB verstandig is en ,,geen besluit zal nemen dat negatief uitpakt voor de onderhandelingen''.

De Griekse krant Kathimerini schreef dat de Griekse overheid zondag onder meer een primair begrotingsoverschot voorstelde van 1 procent en een verhoging van belastingen voor bedrijven. Het pakket maatregelen kon de Europese geldschieters niet bekoren omdat er een 'gat' van 2 miljard euro resteerde.

Lijstje

De doelstelling voor het begrotingsoverschot van 1 procent komt overeen met het voorstel dat de Grieken van hun geldschieters ontvingen. De trojka wil echter een overschot van 3,5 procent zien in 2016, waar Athene 2 procent voorstelde.

Kathimerini beschikte over het lijstje van de Griekse regering en maakte daar verder uit op dat Athene vooral gekeken heeft naar een reeks belastingverhogingen. Een verhoging van de vennootschapsbelasting, een speciale heffing op bedrijfswinsten van meer dan 1 miljoen euro en een belasting op televisiereclames. Al met al moet dat dit jaar 1,2 miljard euro opleveren en volgend jaar 3,6 miljard euro. Bovendien voorziet de Griekse overheid nog eens 1,63 miljard euro dit jaar en 2,36 miljard euro volgend jaar uit het aanpakken van belastingontduiking en hervormingen.