Nieuws/Financieel
798697
Financieel

'Voor 5 biljoen aan nieuwe vliegtuigen nodig'

In de komende twintig jaar zal er voor bijna 5 biljoen dollar (4360 miljard euro) vraag zijn naar nieuwe vliegtuigen. Dat voorspelde de pan-Europese vliegtuigbouwer Airbus maandag.

Airbus verwacht dat het passagiersvervoer jaarlijks met gemiddeld 4,6 procent toeneemt, waardoor er behoefte is aan 32.600 toestellen die elk ruimte bieden aan meer dan honderd passagiers. De vloot passagiers- en vrachttoestellen zal verdubbelen van 19.000 tot 38.500, waarbij meer dan 13.000 bestaande vliegtuigen zullen worden vervangen door zuiniger versies.

In opkomende markten voorziet Airbus een jaarlijkse stijging van de ticketverkoop van 5,8 procent. Dat is niet alleen te danken aan een hogere economische groei, maar ook aan een steeds welvarender middenklasse in onder meer China, India en het Midden-Oosten. In West-Europa en Noord-Amerika wordt de groei geschat op 3,8 procent.

Paradepaardje

Airbus werkt met het oog op de verwachte groei aan zijn nieuwe paradepaardje, de A350 XWB (extra wide body). De vliegtuigfabrikant kon ook gelijk een nieuwe order voor het toestel aankondigen. Garuda Indonesia tekende een overeenkomst voor dertig stuks. Het goedkoopste toestel in de A350 'familie' kost circa 269 miljoen dollar. Bijna een derde van de tot nu toe 780 bestellingen voor de A350 XWB komt uit Azië.

GE Capital Aviation, de vliegtuiglease- en financieringstak van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, bestelde zestig Airbussen van het type A320neo. Deze staan voor 106,2 miljoen dollar per stuk in de catalogus van Airbus.