Nieuws/Financieel
798726
Financieel

'Veel scenario's mogelijk voor TomTom'

De aanstaande verkoop van de kaartentak Here van Nokia biedt ook kansen voor branchegenoot en concurrent TomTom. Dat stellen analisten van Rabobank en ING maandag desgevraagd.

Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeittung zouden de autofabrikanten Audi, BMW en Daimler in gesprek zijn met TomTom, om zich alvast te wapenen mocht de overname van Here spaak lopen. Zo zou er volgens de krant boekenonderzoek plaatsvinden. Here is met een aandeel van circa 80 procent marktleider op het gebied van de zogeheten 'maps'. Toch blijft de vraag of de nieuwe eigenaar van de Nokiadivisie bereid is zijn kennis te delen, of er verder in wil investeren. Voor de Duitse bedrijven reden een back-upplan klaar te hebben liggen.

TomTom maakte maandag andermaal bekend dat het niet reageert op geruchten en speculaties in de markt.

Veel scenario's

,,Er zijn veel scenario's mogelijk", schetst analist Marc Zwartsenburg van ING. ,,Er is een hele trits aan bedrijven die interesse hebben in Nokia Here. Dat betekent dus ook dat uiteindelijk een hoop partijen met lege handen zullen komen te staan. En met maar drie partijen die actief zijn in de wereld van de maps, schept dat mogelijkheden voor TomTom.

Naast Nokia Here en TomTom is ook Google actief op het gebied van maps. ,,Maar die partij is niet te koop", aldus Zwartsenburg. De overnamesom voor Here van 4 miljard dollar die wordt genoemd ligt hoger dan de 3,2 miljard dollar die de ING-analist voorzag. ,,Mogelijk doet dat ook wat voor de waardering van TomTom."

Onzeker proces

Ook bij Rabobank zien ze veel mogelijkheden. Analist Hans Slob spreekt van een ,,onzeker proces", met betrekking tot de verkoop van Nokia Here. Maar ook een proces van diepe zakken. ,,De Duitse automakers zouden zeer teleurgesteld zijn als Nokia Here aan een andere partij worden verkocht", meent Slob. ,,Maar dat betekent niet dat de automakers geen gebruik meer zouden kunnen maken van de technologie. Zeker met de wat oudere navigatiesystemen is het niet zo dat je zomaar even switcht naar een ander systeem. Ook zullen de bedrijven een meerjarige overeenkomst hebben getekend."

Ook benadrukt Slob dat TomTom zelf waarschijnlijk onafhankelijk wil blijven omdat het ook wil blijven leveren aan automakers in andere landen als Italië, de Verenigde Staten en Japan.

Voorschot

Rabobank hanteert een hold-advies op TomTom met een koersdoel van 10 euro. Volgens Slob heeft de koers van TomTom eerder al een voorschot genomen op de overnameperikelen van Nokia Here. ING hanteert een koopadvies waarbij TomTom ook op de favorietenlijst van de bank prijkt. Het koersdoel bij ING ligt op 11 euro.

Het aandeel TomTom noteerde omstreeks 10.40 uur 2,6 procent hoger op 9,46 euro.