Nieuws/Financieel
798793
Financieel

'Grexit pijnlijk voor financiële markten'

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan schat de kans inmiddels op zeker 50% dat het tot een Grexit komt. „Toch blijf ik op lange termijn positief over aandelen.”

Hoop en vrees over een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters wisselden elkaar afgelopen week af. Juvyns is niet positief. „Mocht er al een hervormingsplan worden ingediend waarmee de onderhandelaars kunnen leven, dan moeten Europese parlementen nog hun goedkeuring geven. En dat zie ik ook niet zomaar gebeuren.”

De beleggingsstrateeg denkt dat de gevolgen voor Europa echter beperkt zullen blijven. „Nederlanders zullen er geen boterham minder door eten. Het besmettingsgevaar naar andere zuidelijke landen acht ik voorts niet groot. Italië, Spanje en Portugal groeien inmiddels sneller dan Duitsland en de begrotingstekorten zijn aardig teruggedrongen. Bovendien profiteert de periferie sterk van de obligatieaankopen door de Europese Centrale Bank.”

Juvyns denkt wel dat een Grexit pijnlijk zal uitpakken voor de financiële markten. „Deze zal voor veel extra volatiliteit zorgen. Beleggers met een langetermijnhorizon zouden deze echter kunnen aangrijpen om aandelen te kopen. Bij JP Morgan overwegen we sowieso nog altijd aandelen binnen een beleggingsportefeuille, mede omdat de dividendrendementen hoger liggen dan de rentes op veel staatsobligaties.”