Nieuws/Financieel
798795
Financieel

Verkoop obligatie steunt euro

De afgelopen week hebben we ongewone ontwikkelingen gezien op de valutamarkten. Waar de dollar tegenover de meeste niet-Europese valuta bleef doorstijgen, gesteund door goede economische cijfers en de op komst zijnde eerste rentestijging door de Federal reserve, wisten de euro en het Britse pond sterling het beide beter te doen dan de greenback en dus ook beter dan bijna alle andere valuta.

Rentestijging

De reden voor deze outperformance moet ongetwijfeld worden gezocht in de scherpe verkoopgolf die we in Europese obligaties hebben gezien. Negatieve rentes raken daar alweer uit zicht. Hogere obligatierendementen steunen een valuta, omdat dit nieuw geld aantrekt. In het geval van het pond sterling bevestigde enige positief macro-economische nieuws onze visie dat de groei weer terugkeert naar een niveau van meer dan 3% in het tweede kwartaal. En dat brengt ook renteverhogingen door de Britse centrale bank weer in zicht en helpt het pond sterling het beter te doen dan zowel de dollar als de euro. De economische groei in de Eurozone in het eerste kwartaal  bleef beperkt tot een bescheiden 1,5% op jaarbasis.

Klagen over kracht euro

Maar veel belangrijker voor de gemeenschappelijke munt is de aanhoudende stijging van de rentetarieven. De meeste overheidsobligaties in de Eurozone zijn afgekomen van hun dieptepunten van rond de 1% in april. Op de korte termijn biedt dit steun voor de euro, aangezien het korte termijn geld van beleggers aantrekt die lange tijd hebben uitgezien naar rendement. Maar op de middellange termijn bieden deze hogere rendementen tegenwind voor het nog steeds prille herstel in de Eurozone. Opmerkelijk was dan ook het besluit van Bondskanselier Merkel om zich openlijk te beklagen over de kracht van de euro, hoewel het maar een tijdelijk effect had op de valutamarkten en de gemeenschappelijke munt alsnog flink hoger eindigde ten opzichte van de dollar.

Griekenland

Hoewel er negatief nieuws kwam rond de Griekse onderhandelingen en de IMF-staf de besprekingen verliet om terug te keren naar Washington, blijven er last-minute onderhandelingen gevoerd worden om een akkoord te sluiten. En de markten nemen kennelijk een tamelijk relaxte houding aan over een mogelijk Grieks faillissement, en geven er de voorkeur aan zich te richten op de hogere rendementen die op obligaties uit de Eurozone kunnen worden behaald.

Alle aandacht richt zich nu op de bijeenkomst van  het Federal Open Market Committee komende week in de VS en de reactie van de Fed op de onmiskenbare versnelling van de economische groei in de VS, maar ook op signalen met betrekking tot de timing van de Fed voor een eerste renteverhoging dit jaar.

Opmars dollar hervat

Wij verwachten een tamelijk opgewekte verklaring dat duidelijk hint op een verhoging tijdens een van de komende twee vergaderingen; de dollar zou op basis daarvan zijn opwaartse trend weer gaan hervatten.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.