Nieuws/Financieel
798936
Financieel

Geld vloeit uit 'China-trackers'

Beleggers hebben afgelopen week voor zo'n $7 miljard teruggetrokken uit Chinese beleggingsfondsen en trackers op Chinese aandelen. De reden is dat indexsamensteller MSCI de beurzen van Shanghai en Shenzhen voorlopig nog niet opneemt in zijn toonaangevende 'Emerging Markets'-index.

Dat blijkt uit een rapport van dataleverancier EPFR, waar CNN Money over bericht.

Handelsrestricties

MSCI besloot woensdag om de aandelen van de Shanghai en Shenzhen voorlopig niet op te nemen. Eerst moeten er nog 'enkele issues' opgelost worden, waarschijnlijk in het kader van de handelsrestricties die China oplegt. De aandelen van de beurs van Hongkong zijn overigens wel opgenomen in de MSCI-index.

Het besluit van de indexsamensteller leidde afgelopen week ook al tot een verlies op de Chinese beurzen, en nu blijkt dat beleggers ook even uit trackers zijn gestapt.

Hoogste getal

Volgens EPFR hebben beleggers in de vijf handelsdagen van 4 tot en met 10 juni voor in totaal $9,3 miljard teruggetrokken uit trackers op emerging markets. Dat is het hoogste getal sinds januari 2008.

Volgens de topman van EPFR is het echter niet zo dat beleggers klaar zijn met opkomende markten, zei hij tegen CNN Money. "Dit is een puur Chinees effect."