Nieuws/Financieel
798980
Financieel

'Wees voorbereid op Grexit'

Beleggers waren afgelopen week weer in de ban van Griekenland en de komende week zal dat niet anders zijn. Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan schat de kans inmiddels op zeker 50% dat het tot een Grexit komt. „Toch blijf ik op lange termijn positief over aandelen.”

Hoop en vrees over een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters wisselden elkaar afgelopen week af. Volgens Juvyns moet de kans niet worden onderschat dat het land de euro verlaat. „Mocht er al een hervormingsplan worden ingediend waarmee de onderhandelaars kunnen leven, dan moeten Europese parlementen nog hun goedkeuring geven. En dat zie ik ook niet zomaar gebeuren.”

'Besmettingsgevaar niet groot'

De beleggingsstrateeg denkt dat de gevolgen voor Europa echter beperkt zullen blijven. „Nederlanders zullen er geen boterham minder door eten. Het besmettingsgevaar naar andere zuidelijke landen acht ik voorts niet groot. Italië, Spanje en Portugal groeien inmiddels sneller dan Duitsland en de begrotingstekorten zijn aardig teruggedrongen. Bovendien profiteert de periferie sterk van de obligatieaankopen door de Europese Centrale Bank.”

Juvyns denkt wel dat een Grexit pijnlijk zal uitpakken voor de financiële markten. „Deze zal voor veel extra volatiliteit zorgen. Beleggers met een langetermijnhorizon zouden deze echter kunnen aangrijpen om aandelen te kopen. Bij JP Morgan overwegen we sowieso nog altijd aandelen binnen een beleggingsportefeuille, mede omdat de dividendrendementen hoger liggen dan de rentes op veel staatsobligaties.”

Rentebesluit Federal Reserve

De beleggingsstrateeg meent dat particulieren nu weinig te zoeken hebben in staatsobligaties. „Mede als gevolg van de gestegen inflatieverwachtingen zijn de rentes de laatste paar maanden stevig opgelopen, maar deze zijn zeker in Europa nog laag. Zo ligt de 10-jaarsrente in Nederland amper boven de inflatie. Wie toch in obligaties wil beleggen, kan het beste voor bedrijfsobligaties kiezen.”

Afgezien van de ontwikkelingen rond Griekenland kijkt Juvyns vooral uit naar het rentebesluit door de Amerikaanse centrale bank woensdagavond. „De Fed zal de rente niet verhogen, maar misschien wel een aanwijzing geven wanneer dit gaat gebeuren. Het maakt echter niet veel uit of het september of pas in januari 2016 wordt. Interessanter vind ik de vraag in hoeverre de Fed zijn balans volgend jaar gaat verkleinen.”