Nieuws/Financieel
799003
Financieel

IMF blijft Oekraïne ook steunen bij bankroet

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan geld blijven lenen aan Oekraïne, ook wanneer het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Dat heeft IMF-voorzitter Christine Lagarde laten weten.

De regering in Kiev is nog in onderhandeling met schuldeisers over het saneren van de grote staatsschuld van het land. Lagarde lijkt die gesprekken nu te willen vergemakkelijken. „In het geval dat er geen akkoord wordt bereikt met de private schuldeisers en het land bepaalt dat het niet al zijn schulden kan terugbetalen, kan het IMF blijven lenen aan Oekraïne”, stelt ze.

Oekraïne verkeert in grote economische problemen. De economie is hard geraakt door het conflict met pro-Russische seperatisten in het oosten van het land. De meeste zware industrie zoals steenkool en staal ligt in het oosten van Oekraïne en door het geweld kwam de productie zwaar onder druk te staan.

Om te voorkomen dat het land economisch ten onder zou gaan, kreeg Oekraïne eerder een steunpakket toegezegd van 17,5 miljard dollar van het IMF. Daarvan is al een deel uitgekeerd.

Het IMF is ook een van de belangrijkste spelers bij de onderhandelingen met het andere land waarvoor faillissement dreigt, Griekenland. De geldschieter liet donderdag weten niets te zijn opgeschoten in dat overleg. De onderhandelaars keerden daarop terug naar Washington, waarna de beurskoersen in Europa en de VS flink omlaag gingen. Bij een gesprek zaterdag in Brussel met experts uit Griekenland, zou volgens bronnen van de Duitse krant Die Welt wel weer een vertegenwoordiger van het IMF aanwezig zijn.