Nieuws/Financieel
799004310
Financieel

S&P maakt 2% verval goed

New York - Wall Street ging woendagavond in herstel. De S&P500 zette korte tijd verlies om in winst, maar zakte net als de Dow weer terug in rode cijfers. Beleggers nemen hun toevlucht tot veilig geachte beleggingen als goud en staatspapieren en investeren minder in aandelen.

De S&P500 maakte 2% verval goed.

De opbrengsten op dertigjarige Amerikaanse staatsleningen schommelen rond het laagste niveau ooit. Renteverlagingen in Nieuw-Zeeland en India versterken de zorgen over de wereldwijde economische ontwikkelingen.

De Dow-Jonesindex stond rond 20.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,2 procent.

Eerder deze week zorgde een escalatie van het Amerikaans-Chinese handelsconflict al voor stevige verliezen op de beurzen wereldwijd. Larry Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van president Donald Trump, nam iets van die vrees weg door te stellen dat het geplande handelsoverleg met een Chinese delegatie in september doorgaat.

Walt Disney

Walt Disney verloor 5,4 procent. De film- en entertainmentreus behaalde in de afgelopen verslagperiode een lagere winst dan kenners hadden verwacht. Bioscoopsuccessen werden deels tenietgedaan door hogere kosten voor een eigen streamingdienst en de integratie van overgenomen onderdelen van 21st Century Fox.

Gezondheidszorgbedrijf CVS Health zag in de prestaties van het voorbije kwartaal aanleiding zijn winstdoelstelling naar boven bij te stellen en werd 6,1 procent hoger gezet. Beyond Meat won 2,2 procent. De maker van vleesvervangers gaat honderden broodjeszaken van Subway vegetarische gehaktballen leveren, waarmee het bedrijf zijn tot dusver grootste deal met een restaurantketen sluit.

FedEx

Pakketbezorgers FedEx (min 1,5 procent) beëindigde op zijn beurt een samenwerkingsovereenkomst met webwinkelreus Amazon. Farmaceut Teva zag de winst dalen, maar minder hard dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Het bedrijf kondigde ook het vertrek van zijn financieel directeur aan en werd 0,9 procent lager gezet.

De olieprijs stond ook onder druk door de toenemende economische onzekerheid. Een vat Amerikaanse olie kostte 5 procent minder op 50,94 dollar. Brentolie zakte 4,8 procent in prijs tot 56,15 dollar per vat.

De euro was 1,1225 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 1,1228 dollar.