Financieel/Stan Huygens Journaal
799078496
Stan Huygens Journaal

Joodse Nederlanders van naoorlogse generatie vertellen hun verhaal in 75 Facestories

Lodewijk Asscher wordt elke dag uitgescholden

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

„Het gebeurt drie keer per dag, altijd online, kankerjood is favoriet”, vertelt PvdA-voorman Lodewijk Asscher „Het raakt me meestal niet, maar ik vind het natuurlijk wel erg... Als iemand naar me toe komt met zorgen over antisemitisme – en dat gebeurt vaak – laat ik dat ook weten. Dat doe ik door te zeggen dat antisemitisme nooit normaal mag worden, maar dat we ons leven ook niet moeten laten bepalen door online losers.

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

De oud-minister en nog 74 andere Joodse Nederlanders van de naoorlogse generatie komen aan het woord in 75 Facestories. In een indrukwekkend boek met zwart-witportretten en op Facebook vertellen zij over hun dagelijks leven en hun ouders.

Beryl van Praag

Beryl van Praag

Zoals ook actrice en presentatrice Beryl van Praag, de dochter van voormalig Ajax-voorzitter Jaap van Praag: „Op mijn zeventiende ging hij dood, net toen ik vragen wilde gaan stellen. Hij worstelde met de oorlog, al sprak hij er zelden over. In sommige dingen lijk ik op hem. Zo voel ik me altijd schuldig als ik iets niet doe waar ik geen zin in heb. Dat had hij ook. Misschien omdat een deel van zijn naaste familie Auschwitz niet overleefde.”