799759
Financieel

Beursbaas steekt geld in bitcoinbedrijf

De voormalige topman van beursbedrijf New York Stock Exchange, Duncan Niederauer, investeert in een bitcoinbedrijf.

Niederauer maakt deel uit van een groep investeerders die $1,25 miljoen steken in Symbiont. Die start-up ontwikkelt een platform waarop beleggers een digitale versie van financiële producten kunnen verhandelen.

Symbiont maakt gebruik van de technologie achter bitcoin, de blockchain. Bitcointransacties worden bijgehouden en geverifieerd in één openbaar register, de blockchain. Dat wordt bijgehouden op een netwerk van computers. Elke transactie wordt dus gecontroleerd door een heel netwerk, en niet door één persoon of instantie. Niet alleen maakt dit frauderen nagenoeg onmogelijk, ook zijn transacties veel goedkoper, omdat er geen tussenpersoon nodig is.

Symbiont wil de transacties via blockchain gaan bijhouden. Dat zou handel goedkoper maken en de transparantie verbeteren. Transacties zijn immers openbaar en dus voor iedereen te controleren.

"Symbiont dicht de kloof tussen Wall Street en het opkomende ecoysysteem van de blockchain”, zei Niederauer, die in de raad van toezicht van het bedrijf komt. De andere investeerders komen ook uit de beurshoek, met onder andere hoofd trading bij Citadel Matt Andresen en twee oprichters van high frequency-handelshuis Getco.

Symbiont is niet het eerste bedrijf dat de bitcointechnologie wil gebruiken. Technologiebeurs Nasdaq werkt aan een experiment om te handelen via blockchain. Ook Nederlandse grootbanken zeggen de mogelijkheden te onderzoeken.