Nieuws/Financieel
800641
Financieel

Wall Street doet stap terug

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag collectief in de min gesloten. De Griekse kwestie hield ook de gemoederen op Wall Street bezig. Daarnaast had ook de onzekerheid over de timing van de eerste renteverhoging door de Fed zijn greep op de markt.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,5 procent lager op 17.766,55 punten. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 2079,28 punten. Technologiebeurs Nasdaq speelde 0,9 procent kwijt tot 5021,63 punten.

Het aandeel van zwaargewicht Apple sloot 0,7 procent lager. Topman Tim Cook lanceerde maandag tijdens een ontwikkelaars bijeenkomst als verwacht de nieuwe muziekdienst van de techgigant. Ook werden de nieuwste versies van Apple's besturingssystemen gepresenteerd en kondigde het bedrijf aan dat straks ook apps op de Apple Watch kunnen worden gezet.

Luchtvaartmaatschappijen

De aandelen van luchtvaartmaatschappijen als American Airlines (min 4,8 procent) Delta Air Lines (min 5 procent) en United Continental (min 4,4 procent) stonden onder druk na een negatief rapport over de luchtvaartsector als geheel.

Zadenhandelaar Monsanto steeg 0,1 procent. Het bedrijf heeft zijn Zwitserse overnameprooi Syngenta opnieuw niet weten te overtuigen van de voordelen die het ziet in het samengaan van de twee bedrijven.

Euro

Detailhandelaar Sears sloot 4,3 procent lager. Het bedrijf wist zijn nettoverlies te verkleinen dankzij de verkoop van enkele onderdelen. Internethandelaar eBay (min 3,8 procent) scherpte zijn prognose voor de vrije kasstroom in 2015 aan.

De euro was bij de slotbel op Wall Street 1,1287 dollar waard, tegen 1,1234 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 58,34 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 62,83 dollar per vat.