Nieuws/Financieel
800944
Financieel

'Recordstanden beurzen zeggen niets'

Op verschillende plekken in de wereld tikken de beurzen recordstanden aan. Dat betekent niet dat aandelen zich op een piek bevinden.

Markten op hoge niveaus zijn niet hetzelfde als markten op een piek, aldus beleggingstrateeg Russ Koesterich van BlackRock. De S&P 500 heeft in de afgelopen weken verscheidene malen een nieuwe recordstand bereikt, ondanks dat bedrijfswinsten in de VS niet meer zo hard stijgen als voorheen, de zorgen over Griekenland toenemen en de Verenigde Staten de eerste renteverhoging in bijna een decennium wacht.

Zelfs Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen merkte in mei op dat aandelenprijzen aan de hoge kant waren. Dit leidde tot speculaties dat de centrale bank van de Verenigde Staten aandelen mogelijk overgewaardeerd vindt.

Nieuwe piek is geen nieuws

Nieuwe pieken voor de S&P 500 zijn minder nieuwswaardig dan de media ons doen geloven, schrijft Koesterich. Sinds 1928 heeft de S&P 500 jaarlijks gemiddeld 13 keer een nieuw hoogtepunt bereikt. Dat is 5% van alle handelsdagen. In deze periode zijn ook de 25 jaar opgenomen na de beurscrash van 1929, toen de belangrijkste graadmeter van Amerikaanse aandelen geen nieuwe records in de boeken zette.

Een nieuw record  hoeft niet gevreesd maar ook niet bejubeld te worden. Het is niet meer dan een gegeven, zonder belangrijke aanwijzingen voor beleggers, aldus de strateeg. De geschiedenis wijst uit dat waarderingen noch een rentesprong een opgaande markt bedreigen, zolang er geen onvoorziene gebeurtenissen optreden.

De S&P 500 kan bovendien verder stijgen, stelt Koesterich. Met uitzondering van de recordstand in 2007, lagen alle piekwaarderingen van de belangrijkste graadmeter voor Amerikaanse aandelen in de afgelopen 25 jaar rond de 20 tot 22x de winst per aandeel, tegen 17,5x nu. Ook is het beursklimaat door de lage inflatie en rente en groei op korte termijn anders dan in de periode eind jaren zestig tot midden jaren tachtig. Toen vierde de inflatie hoogtij, en was de rente hoger.

Renteverhoging Federal Reserve

Koesterich denkt niet dat de geplande renteverhoging door de Federal Reserve het positivisme onder aandelenbeleggers zal knakken. In periodes dat de Federal Reserve de rente verhoogde, reageerden aandelen aanvankelijk negatief om een half jaar tot een jaar later op te veren en op termijn positief te renderen.

De beleggingsstrateeg waarschuwt dat Amerikaanse aandelen niet goedkoop zijn. Beleggers zouden in de eurozone, Japan en enkele opkomende markten op zoek kunnen gaan naar meer spreiding in hun portefeuille. Ook de beurzen in sommige van deze landen - zoals Japan - laten records zien, maar waarderingen zijn er redelijker dan in de Verenigde Staten.