Nieuws/Financieel
801185
Financieel

Tsipras smijt deur dicht

De Griekse premier Tsipras heeft gisteren de uitgestoken hand van EU en IMF om het land te elfder ure van een faillissement te redden, keihard afgeslagen. De kans dat de Grieken nu uit de euro moeten is daarmee fors toegenomen.

In een bevlogen speech voor het parlement in Athene noemde Tsipras de voorwaarden van EU, IMF en ECB om de geldkraan weer open te draaien ’absurd en niet realistisch’. „De regering kan niet instemmen met onredelijke voorstellen die een verwoestende uitwerking hebben op gepensioneerden en Griekse gezinnen. Dit moet van tafel.” Hij wil zijn verkiezingsbeloftes niet breken en niet korten op de pensioenen, geen ambtenaren ontslaan, de ontslagbescherming herstellen en vrije cao-onderhandelingen weer invoeren.

Volgens Tsipras zal hij ’niet buigen voor chantage’. Eerder deze week werd duidelijk dat de linkervleugel van Tsipras’ Syriza-partij niets zag in de voorstellen, die er uiteindelijk toe moeten leiden dat Griekenland weer uit de schulden komt. Tsipras deelt die visie dus.

Om druk op de onderhandelingen te zetten betaalde Griekenland gisteren niet een aflossing van 300 miljoen euro aan het IMF, terwijl dat geld er nog net was. Athene wil de volle 1,6 miljard euro die het in juni is verschuldigd aan het IMF eind deze maand aflossen, als er tenminste een akkoord ligt over nieuw geld want zelf zijn ze bijna platzak. Alleen Zambia deed zoiets dergelijks.

Lees hier het gehele artikel over het Griekse drama.