Nieuws/Financieel
801352
Financieel

'Grexit heeft grote gevolgen'

Na de stevige correctie van vorige week zullen aandelenbeurzen voorlopig volatiel blijven. Dit verwacht hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot Bankiers). „Het nieuws rond Griekenland blijft bepalend. Maar ik kijk ook uit naar cijfers die duidelijker maken hoe de economieën van China en de VS ervoor staan.”

Dat Griekenland ervoor kiest de betalingen aan het IMF voor deze maand te bundelen, heeft de onzekerheid volgens Aben versterkt. „De deadline is hierdoor drie weken naar achteren geschoven. Mij zou het ten zeerste verwonderen als er volgende week al een oplossing komt. Zelf voorzie ik eind juni een halfslachtig akkoord, maar dan zullen zowel Griekenland als zijn geldschieters iets moeten toegeven. Eenvoudig wordt dat niet, want afgezien van de verschillende ideologieën wordt er een machtspel gespeeld.”

Een eventuele Grexit zal volgens de econoom grote gevolgen voor de eurozone kunnen hebben. „Bij een vertrek van Griekenland uit de euro is de onomkeerbaarheid onderuit gehaald. Zeker na het terugdraaien van het stimuleringsbeleid door de Europese Centrale Bank, zouden andere landen zoals Frankrijk en Italië in het vizier van grote beleggers kunnen komen. We hebben dat in de beginjaren 90 gezien toen speculanten het Britse pond onderuit haalden.”

Hoewel Aben het niet van een vertrek van Griekenland uit de euro ziet komen, is het risico hierop voor hem wel extra reden om te hameren op het belang van spreiding. „Beleggers zullen bij een Grexit uit aandelen stappen en in onder meer Duitse staatsobligaties vluchten. Ik raad zodoende aan belangen in dergelijke obligaties niet geheel af te bouwen, hoewel de rentes in de komende maanden in beginsel verder kunnen oplopen.”

De econoom kijkt voor volgende week ook uit naar de Chinese exportcijfers. „Deze tonen in hoeverre de Chinese economie met een zachte landing bezig is. Maar ze geven bovendien een beeld van de rest van de wereld en dan zeker van de VS die de laatste tijd minder goed draaien. De Amerikaanse detailhandelscijfers zijn zodoende eveneens relevant.”