Nieuws/Financieel
802832
Financieel

'Integriteit pensioenfondsen onderbelicht'

Pensioenfondsen kijken nog onvoldoende naar de manier waarop zij hun integriteitsrisico's inschatten, op bijvoorbeeld belangenverstrengeling en fraude. Na de beoordeling van eerste risicoanalyses van pensioenfondsen zegt De Nederlandsche Bank (DNB) dat ,,er nog veel te verbeteren is''. Dit blijkt uit de maandelijkse nieuwsbrief van DNB aan de pensioenfondsen.

,,Het valt op dat de risicoanalyses zich beperken tot een klein aantal integriteitsrisico’s en daarbij diepgang missen'', aldus DNB. ,,Zonder adequate integriteitsrisicoanalyse kunnen de instellingen eigenlijk de vereisten van integere bedrijfsvoering niet goed naleven.''

De beoordeling van De Nederlandsche Bank is gebaseerd op de risicoanalyses van 25 pensioenfondsen die zelf zo'n analyse beschikbaar hadden na een toets op belangenverstrengeling. DNB heeft aan de andere pensioenfondsen gevraagd ook zo'n risicoanalyse in te leveren. Ze moeten dat doen voor 1 augustus. Het normenkader dat DNB hanteert is volledig gebaseerd op wet- en regelgeving, benadrukt de toezichthouder.