Nieuws/Financieel
804209968
Financieel

Fugro overweegt aandelenemissie

Amsterdam - De aandelen van bodemonderzoeker Fugro werden donderdag massaal gedumpt, nadat het bestuur meldde overleg te voeren over een herfinanciering, waaronder een mogelijke aandelenemissie.

Het bestuur laat in het persbericht weten te reageren op speculaties die al langere tijd de ronde doen. Ze voert zowel met de banken als met potentiële beleggers vergevorderde onderhandelingen. Fugro haalde in februari met een aandelenemissie al €81,8 miljoen op, toen nog tegen een prijs van €9,80 per aandeel. De bodemonderzoeker zag zich een week later echter genoodzaakt de geplande obligatie-uitgifte van €500 miljoen in te trekken, omdat de coronacrisis toen in alle hevigheid was losgebarsten.

Hoewel eind augustus bleek dat Fugro de moeilijke marktomstandigheden in het eerste halfjaar beter het hoofd kon bieden dan analisten vreesden, bleef de dreiging van de uitgifte van aandelen en/of obligaties boven de markt blijven hangen.

Schulden

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen vindt de officiële verklaring van Fugro voordat er een financieringsakkoord is bereikt opmerkelijk, maar verbaast zich niet over het overleg. „Fugro moet volgend jaar een groot bedrag aan schulden herfinancieren en kampt met een dramatische markt. Zo is de vraag naar onderzoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden voor olie-installaties op de zeebodem ingestort vanwege de fors ingezakte olieprijs.”

De koers van Fugro daalde donderdag 12% tot €2,84, het laagste slot ooit.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen verbaast zich niet over het overleg dat Fugro met zijn banken en met potentiële beleggers voert. „Fugro moet volgend jaar een groot bedrag aan schulden herfinancieren en kampt met een dramatische markt. Zo is de vraag naar onderzoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden voor olieplatforms op zee ingestort vanwege de fors ingezakte olieprijs.”

Fugro haalde in februari met een aandelenemissie al €81,8 miljoen op, toen nog tegen een prijs van €9,80 per aandeel. De bodemonderzoeker zag zich een week later echter genoodzaakt de geplande obligatie-uitgifte van €500 miljoen in te trekken, omdat de coronacrisis toen in alle hevigheid was losgebarsten.