Nieuws/Financieel
804818986
Financieel

Vakbond: kabinet dicteert cao aan KLM

KLM-piloten moeten salaris inleveren.

KLM-piloten moeten salaris inleveren.

AMSTERDAM - Pilotenvakbond VNV is verbolgen over de precieze afspraken over bezuinigingen die zijn gemaakt bij de steun aan KLM. Volgens de bond is feitelijk de uitkomst van een cao-overleg en de precieze verlaging van individuele arbeidsvoorwaarden gedicteerd.

KLM-piloten moeten salaris inleveren.

KLM-piloten moeten salaris inleveren.

Bij KLM moeten de kosten structureel met 15 procent omlaag als onderdeel van het steunpakket van 3,4 miljard euro. VNV snapt dat er moet worden bezuinigd. De bond heeft met collegabonden De Unie en de NVLT al op 5 mei een intentieverklaring getekend die onderstreept dat zij ook hun verantwoordelijkheid nemen bij de opgave die voorligt.

Poldermodel

De pilotenbond benadrukt echter dat in de afgelopen periode vakbonden en ondernemingsraad niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de voorwaarden en bezuinigingseisen. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken. „Het Nederlandse poldermodel, gebaseerd op consensus tussen sociale partners, is hiermee terzijde geschoven”, zo klinkt het.

Volgens VNV is het aan KLM en aan de bonden om gezamenlijk te komen tot de meest effectieve en passende maatregelen om de maatschappij door de crisis te loodsen. „Wij gaan ervan uit dat die rolverdeling uiteindelijk ook wordt gerespecteerd.”