Financieel/Nieuws
805130
Nieuws

ABN Amro: we blijven risicomijdend

ABN Amro gaat ruimer ’hefboomleningen’ aanbieden, maar de bank ontkent een terugkeer naar de oude gevaarlijke strategie van scoren in de buitenlandse haute finance.

Het Financieele Dagblad leidde vrijdag uit de benoeming van een ’wereldwijd hoofd hefboomleningen’ en een benoeming in Duitsland af, dat ABN Amro zich weer gaat richten op de meest risicovolle leningen. Het zou voor het eerst zijn sinds de nationalisering in 2008 dat de bank deze markten weer betreedt.

Een woordvoerder van ABN Amro stelt in een reactie dat er geen beleidswijziging zou zijn: „Wij bieden zo’n lening alleen aan als we zelf de voorwaarden en het risico kunnen bepalen. Dat doen wij zodanig dat het aansluit bij het gematigde risicoprofiel van de bank. Dat blijft een van onze strategische pijlers’.

De woordvoerder erkent wel dat de activiteiten op dit gebied worden opgevoerd. „Wij zien in het buitenland dat klanten met wie wij al zaken doen, behoefte hebben aan hefboomproducten. In Nederland bieden wij dat ook aan. Het is geen raar product. Alle banken doen dat”.

Hefboomleningen worden vooral gebruikt door private-equityfondsen om bedrijven op te kopen. Bij het uitbreken van de financiële crisis kwamen een aantal private-equityfondsen en bedrijven door de hoge schuldenlast in de problemen. Banken keerden zich ervan af en de markt voor deze leningen stortte grotendeels in.