Financieel/Nieuws
806150
Nieuws

ABN keert €250 miljoen aan swapvoorschotten uit

AMSTERDAM - Nagenoeg alle mkb’ers met een rentederivaat bij ABN Amro worden dit jaar gecompenseerd met een voorschot.

Vanwege de vertraging in het herbeoordelingsproces, biedt ABN Amro nu ook de mkb-klanten die niet in Bijzonder Beheer zitten dit jaar nog een voorschot aan. Het gaat om de compensatie waar zij via de ingestelde coulanceregeling recht op hebben. De bank heeft deze al eerder gedane belofte van 80% van het coulancebedrag als voorschot uit te keren verhoogd naar 100%.

Brief

De eerste klanten met een renteswap hebben vrijdag al een brief hierover ontvangen, bevestigt een woordvoerder van ABN Amro. De bank belooft het geld binnen vier tot zes weken over te maken, nadat akkoord is gegaan met het voorstel.

Hiermee moeten nagenoeg alle gedupeerde mkb’ers bij ABN Amro dit jaar compensatie hebben gekregen voor het financiële product, dat ooit bij mkb-leningen werd verkocht als ultieme bescherming tegen een verwachte rentestijging.

€250 miljoen

ABN Amro keert dit jaar in totaal €250 miljoen uit als alle klanten akkoord. In augustus kregen klanten die door zware financiële problemen in de afdeling Bijzonder Beheer zitten al een aanbod voor een voorschot. Begin deze maand had 70% van deze klanten dit voorschot geaccepteerd. De eerste honderden klanten hebben het geld inmiddels ontvangen, aldus de bank.

Rabobank

Rabobank, die van de zes betrokken banken de meeste renteswaps verkocht aan ondernemers, laat weten ook alle reguliere mkb-klanten met een rentederivaat een voorschot van 100% van de coulance aan te bieden. Alle kwetsbare klanten krijgen voor de jaarwisseling een definitief eindbod.

Een woordvoerder verwacht dat Rabobank eind oktober ruim 5000 voorschotten heeft aanboden, tot een totaal bedrag van ruim €200 miljoen. Eind dit jaar moet ongeveer 70% van het totale eindbedrag via voorschotten en definitieve compensaties zijn uitgekeerd.

Kritiek

Vertegenwoordigers van de gedupeerde mkb’ers roeren zich de laatste tijd over de in hun ogen te veel uitlopende vertraging bij de afwikkeling van de derivatendossiers. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt binnenkort met een update over de voortgang.