Nieuws/Financieel
810638973
Financieel

Geplaagd Hudson’s Bay gaat van de beurs af

Het Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay (HBC) wordt van de beurs gehaald door een groep aandeelhouders aangevoerd door topman Richard Baker tegen een verhoogd bedrag van 10,30 Canadese dollar per aandeel.

De huidige prijs betekent een premie van een slordige 62% op de slotkoers van HBC op 7 juni dit jaar. Dat was de laatste dag voorafgaand aan de plannen voor een beursexit. Eerder werd nog 9,45 Canadese dollar per aandeel geboden.

Hudson’s Bay dat eerder al aankondigde om eind van dit jaar de stekker te trekken uit de Nederlandse warenhuizen moet nog wel groen licht krijgen van de minderheidsaandeelhouders om de deal uit te voeren. Het is nog onduidelijk wanneer deze stemming gaat plaatsvinden.

In de hoogtijdagen van het bedrijf halverwege 2015 piekte het aandeel Hudson’s Bay nog net onder de 30 Canadese dollar. Daarna werd vanwege de moeilijke marktomstandigheden voor warenhuizen de neergaande lijn stevig ingezet.

Hudson Bay’s zit al geruime tijd in zwaar weer. Onder druk van activistische beleggers en de private investeerder Catalyst Capital, die een belang van 10% in HBC kocht, werd eerst peperduur vastgoed in de VS en Canada verkocht en begin dit jaar volgde de verkoop van de Europese winkels voor 1,5 miljard Canadese dollar (€1 miljard) aan het Oostenrijkse Signa.

De Canadese opvolger van V&D opende in de zomer van 2017 de eerste filialen in Nederland. In totaal deden er 15 winkels, waaronder in Amsterdam en Haarlem de deuren open. Er werken circa 1400 medewerkers.