Nieuws/Financieel
815870
Financieel

Vlakke beurs drukt vertrouwen beleggers

Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is deze maand licht afgenomen. Door vlakke aandelenbeurzen en hogere brandstofprijzen aan de pomp kijken zij iets minder positief naar de economie en de eigen financiën in de komende drie maanden. Niettemin blijven de meeste beleggers optimistisch.

Dit wordt weerspiegeld in de ING Beleggersbarometer, die deze maand is gedaald naar 139 punten. In april stond deze graadmeter op 148 punten, het hoogste niveau in bijna acht jaar. „Particuliere beleggers blijven zeer positief. Maar het is best gezond als er af en toe een kleine correctie is”, zegt Bob Homan, hoofd van ING Investment Office.

Van de circa 400 beleggers die maandelijks worden geraadpleegd voor de beleggersbarometer, verwacht bijna de helft dat Griekenland in de euro blijft. Daarentegen gaat 32% ervan uit dat de Grieken uit de euro verdwijnen.

De beleggers denken echter dat de gevolgen van zo’n Grexit beperkt zullen zijn. Slechts 14% vreest voor een langdurige terugval van de aandelenkoersen, terwijl 50% een tijdelijke dip op de beurzen voorziet als de Grieken teruggaan naar de drachme.

Kans op Griekse deal

Volgens Homan is de kans op een oplossing voor Griekenland groter geworden. „Maar dit zal de financiële markten nog een tijd bezighouden. Daarbij kunnen zich heftige koersbewegingen voordoen. Afgelopen woensdag zag je de beurzen ook omhoogschieten, toen geruchten de ronde deden dat Griekenland en zijn internationale geldschieters een overeenkomst zouden hebben over de vereiste hervormingen”, benadrukt hij.

„Intussen zie je elders ook positieve dingen gebeuren. Zo is de kredietverlening in de perifere landen van Europa in de afgelopen maanden flink toegenomen. Daarvoor zag je dat de kredietstroom over de grenzen heen grotendeels was opgedroogd.”

Ondanks dat beleggers optimistisch blijven, stopt slechts 4% zijn of haar vakantiegeld in beleggingen. Ongeveer 37% van de ondervraagden geeft de toeslag uit aan de vakantie, 25% zet het geld op een spaarrekening en zo’n 20% betaalt er rekeningen van of steekt het in extraatjes. Homan: „De meeste beleggers geven het vakantiegeld uit aan waar het voor bedoeld is: de vakantie.”