Nieuws/Financieel
815906
Financieel

VS waarschuwen voor Grexit door ongeluk

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft de Grieken aangespoord om snel een overeenkomst te sluiten met de schuldeisers. Het risico wordt steeds groter dat er een 'ongeluk' gebeurt, waardoor een Grexit onvermijdelijk wordt.

Dat schrijft Financial Times. Lew roept de onderhandelaars op vooral flexibel te zijn. Gisteren zei Griekenland nog dat het komende week aan zijn aflossingsverplichting aan het IMF kan voldoen, zelfs als er nog geen akkoord over verdere noodleningen is.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsi zei vandaag dat hij er vertrouwen in heeft dat er komende week een deal wordt gesloten.

Ondertussen sluist de Griekse bevolking echter op grote schaal geld het land uit. Woensdag en donderdag werd er al 800 miljoen euro bij banken openomen, stelden bankiers tegenover de krant.

Lew, die in Dresden is voor een G7-top, hoop dat de onderhandeling zo snel mogelijk worden opgelost. Hoe langer het duurt voordat Griekenland nieuwe noodsteun krijgt, hoe groter de kans is dat er een 'ongeluk' gebeurt, waardoor de Grieken de eurozone moeten verlaten.

Schokgolf

De Amerikanen worden streeds gefrusteerder over de oeverloze onderhandelingen in Europa. Zij zijn bang dat een Grieks faillissement een schokgolf op de internationele financiële markten veroorzaakt, waarbij ook de VS niet buiten schot blijft.

De Griekse schuldeisers, die naast de Europese Commissie bestaan uit het IMF en de ECB, houden vast aan de eis dat het land harder moet bezuinigingen voordat het eerder beloofde noodgeld van 7,2 miljard euro wordt overgemaakt.