Nieuws/Financieel
816140
Financieel

'Vuurwerk verwacht met banencijfer VS'

In de volgeladen eerste handelsweek in juni zal de Griekse schuldenonrust het gemoed van beleggers weer op de proef stellen. Het reilen en zeilen op de Amerikaanse arbeidsmarkt ligt eveneens onder een vergrootglas van de markt.  Daarnaast zijn de ogen gericht op ECB-president Draghi  die komende donderdag een toelichting geeft op het rentebesluit.

In de voorbije week wisselden hoop en twijfels  over de uitkomst van de Griekse schuldenproblematiek  elkaar snel af, waardoor de koersen per saldo weinig in beweging kwamen.  ”Beleggers schrokken wakker bij positief nieuws en doken weer in de schuilkelders als een schuldendeal weer uit zicht leek te verdwijnen”, vat Luc Aben, macro-econoom bij Van Lanschot Bankiers het sentiment bondig samen.  

Beleggers zullen in de nieuwe week vooral  kijken of Griekenland er in zal slagen om de omvangrijke lening aan het IMF weet terug te betalen en de moeizame schulden onderhandelingen in Brussel  in de gaten houden. ”Het is moeilijk te duiden in hoeverre Griekenland de besprekingen traineert om de eigen achterban tevreden te houden of dat de andere EU-landen halsstarrig streven naar een duurzame oplossing voor de Griekse schuldenproblemen”, benadrukt Aben. ”Ik verwacht niet dat er aan het einde van het week al witte rook uit de schoorsteen komt, maar mogelijk weten de partijen een compromis of raamwerk te bedenken, waarmee verder onderhandeld kwan worden. Zonder noodsteun is het voor Griekenland niet mogelijk om deze maand de omvangrijke leningen aan het IMF terug te betalen. Een wanbetaling van de Grieken zal echter niet gelijk betekenen dat het land uit de eurozone moet verdwijnen."   

Daarnaast is er aandacht voor het rentebesluit van de Europese centrale bank (ECB) met de nadruk op de toelichting van ECB-voorman Draghi.  Aben is vooral benieuwd of Draghi uitlatingen zal doen over de steun van de ECB aan de Griekse banken, waarbij de plafonds steeds verder worden opgerekt doordat steeds meer geld  wegvloeit uit de bankkluizen.  Ook houdt hij er rekening mee dat Draghi de positieve economische ontwikkelingen in de eurozone zal benadrukken. ”Gelet op de recente economische indicatoren is er echter geen enkele reden om de polonaise te lopen."   

Last but not least krijgen beleggers op vrijdag een inkijkje over de werkgelegenheid in de VS die volgens de Van Lanschot-econoom voor vuurwerk kan zorgen.  ”Een zeer sterk cijfer over de arbeidsmarkt in de VS zal niet alleen de zorgen wegnemen  over een afkoeling van de Amerikaanse economie, maar geeft eveneens een positief effect op het economische klimaat in de eurozone vanwege een verdere verzwakking van de euro. Ook zal de deur op een kier zetten voor de Federal Reserve om in september een begin te maken met een eerste verhoging van de rente die al jaren op vrijwel nul staat.  Het is daarbij ook van belang dat bedrijven en consumenten het economische stokje weer gaan overnemen van de centrale banken."