Nieuws/Financieel
817599818
Financieel

Staalvraag autobouwers biedt ArcerorMittal herstel

Toegenomen vraag naar auto’s goed voor ijzerertsleverancier en staalmaker ArcelorMittal.

Toegenomen vraag naar auto’s goed voor ijzerertsleverancier en staalmaker ArcelorMittal.

Luxemburg - ArcelorMittal heeft het derde kwartaal van het jaar de weg terug omhoog gevonden, na een tweede kwartaal dat volgens de onderneming „zeer uitdagend” was.

Toegenomen vraag naar auto’s goed voor ijzerertsleverancier en staalmaker ArcelorMittal.

Toegenomen vraag naar auto’s goed voor ijzerertsleverancier en staalmaker ArcelorMittal.

Het in Amsterdam genoteerde staalconcern, tot voor kort marktleider met productielijnen in achttien landen, profiteerde van de verbeterde marktomstandigheden onder meer in de auto-industrie. Evengoed werd het kwartaal afgesloten met een verlies.

Onder de streep kwam Arcelor $261 miljoen tekort, waar dat een jaar eerder 539 miljoen dollar was en in het tweede kwartaal $559 miljoen. Gepolste analisten rekenden vooraf op een nettoverlies van $1,71 miljardbij het concern met 200.000 werknemers.

Alle onderdelen kregen meer opdrachten, aldus het concern, met Afrika, Australië, India en Brazilië als sterke punten.

Het bedrijf met vorig jaar $70,6 miljard omzet profiteerde van de hogere prijzen die het voor zijn ijzererts, kern van de staalproductie, kon rekenen bij klanten.

Betere cijfers

Operationeel ging het beter: $718 miljoen in het zwart tegen $253 verlies in het vorige kwartaal, en $297 miljoen in het derde kwartaal.

Het bedrijfsresultaat was $901 miljoen, $707 het kwartaal ervoor en $1,06 miljard vorig jaar. Marktvorsers becijferden dat ArcelorMittal niet verder dan de $838 miljard kon komen.

Analisten rekenden op een verlies van €1,57 per aandeel, dat verlies werd $0,21.

Arcelor-topman Lakshmi Mittal spreekt in een toelichting op de kwartaalupdate van „een geleidelijk herstel” van de staalmarkten. Een trend dit sinds juli doorzet.

Daarbij ging het afgelopen kwartaal in alle segmenten beter. Hij ziet een stabiel prijsniveau, maar op het niveau van 2019.

Onder meer in Brazilië verbeterde de winstgevendheid. Verder was ook bij de mijnbouwdivisie sprake van betere prestaties, geholpen door de stijgende prijzen voor ijzererts.

Arcelor sloot de meetperiode af met een omzet van $13,26 miljard dollar, tegenover $16,63 miljard een jaar eerder. In het tweede kwartaal stokten de opbrengsten op $10,98 miljard dollar.

"Gedempt signaal van herstel"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

„Na de cijfers van Aperam is dit opnieuw een signaal van licht herstel in de staalmarkt. Wederom klinkt het belang van de aantrekkende autosector en de groei van productie in Brazilië in de cijfers door. Het verlies bij ArcelorMittal was beter dan de marktconsensus, maar aandeelhouders zouden meer duidelijkheid over de toekomst van het dividend willen. Daarop moeten ze tot begin volgend jaar wachten.”

Volg DFT-verslaggever @theobesteman op Twitter

Verder wist Arcelor zijn schulden iets af te bouwen tot $7 miljard, een sterke prestatie volgens ING-analisten die al een koopadvies hebben, en wist het Indiase concern onderdelen te verkopen.

Het bedrijf waagt zich vanwege de aanhoudende coronacrisis en de daarmee gepaard gaande onzekerheden niet aan concrete voorspellingen voor de loop van het jaar.

Rond het dividend bleef het eveneens stil. Ceo Mittal meldde wel dat na de recent afgeronde verkopen van activa en het afstoten van ArcelorMittal USA „prioriteit ligt bij het teruggeven van contanten aan aandeelhouders.”

Bij de komende jaarresultaten beloofde Mittal meer inzicht in de beloning voor de aandeelhouder te bieden.

Arcelor meldde verder de start van zijn eerste gecertificeerde ’groene’ staal: productie tegen fors lagere CO2-uitstoot en gebruik van alternatieve energie. Een onafhankelijke auditor controleert of het doel wordt behaald. Binnen twee jaar zegt Mittal 600 kiloton te kunnen leveren. Omdat ArcelorMittal bijna marktleider is, echoot dat effect door in de hele markt.

Het aandeel reageerde licht positief bij opening van beurs Euronext met 1,5% bij €12,72 per aandeel. Rond 10 uur zakte het naar licht verlies voor het concern in een door saneringen, fusie- en overnames gekenmerkte markt.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd