Nieuws/Financieel
817814
Financieel

'Rentetarief VS kan nog dit jaar omhoog'

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten zou dit jaar nog kunnen worden verhoogd. Dat zei Janet Yellen, president van de Federal Reserve, vrijdag in een toespraak over de Amerikaanse economie.

,,Als de economie blijft verbeteren, zoals ik verwacht, denk ik dat het goed is om dit jaar een eerste stap te zetten met het verhogen van de rente”, aldus Yellen, die benadrukte dat het tijd is om een begin te maken met het proces van normalisering van het monetaire beleid.

Volgens Yellen ligt de economie in de VS weer op stoom, na een moeilijk eerste kwartaal, waarin ,,vluchtige factoren" zoals het weer behoorlijke invloed hadden. Ook eventuele tegenvallende ontwikkelingen op de huizenmarkt, aanhoudende zwakte in de energiesector of minder investeringen door het bedrijfsleven kunnen volgens haar goed worden opgevangen, omdat de economie in de VS goed is gepositioneerd.

Oververhitting

Yellen stelde dat het niet goed zou zijn om nog veel langer te wachten met het verhogen van de rente, vanwege mogelijke ,,oververhitting" van de markt. Wel benadrukte ze dat het nog jaren kan duren voordat het renteniveau terug is op het normale gemiddelde voor de langetermijn.

Het belangrijkste rentetarief in de VS staat sinds eind 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent en bleef ook in april onveranderd.