Nieuws/Financieel
817881
Financieel

Brussel wil overleg met Grieken aanjagen

Brussel wil het overleg met de Grieken over hun schuldencrisis versnellen. Hoe sneller er een akkoord is, hoe beter, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag. Ze verwacht dat het nog een flinke klus zal zijn om sneller vooruitgang te boeken.

Brussel en andere geldschieters onderhandelen al maanden met Griekenland over hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun. Herhaaldelijk meldde de Europese Commissie enige vooruitgang, maar een doorbraak is er nog niet.

Als de Grieken niet hervormen en daarom geen noodhulp meer zouden krijgen, dreigt een bankroet met een mogelijk vertrek uit de eurozone.

IMF

De eurolanden hebben de Griekse regering donderdagavond via de Duitse bondskanselier Angela Merkel laten weten dat er geen akkoord kan komen zonder instemming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), meldde de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag op basis van ingewijden. Die eis kan voor de nodige vertraging zorgen, aangezien binnen het IMF grote zorgen zouden bestaan over de mogelijkheden van Griekenland om zijn schuldenlast tot houdbare proporties terug te dringen.

IMF-topvrouw Christine Lagarde zei vrijdag, in navolging van Merkel, dat de Grieken nog veel werk te doen hebben.