Nieuws/Financieel
817891
Financieel

Interview met Gerrit Zalm: ´Aandelen ABN Amro zeer gewild bij buitenlandse beleggers´

De belangstelling onder buitenlandse investeerders om te beleggen in ABN Amro is groot. Dat zegt topman Gerrit Zalm in gesprek met De Financiële Telegraaf. De belangstelling is wereldwijd.

In een persoonlijke toelichting op de resultaten van het eerste kwartaal, erkende Zalm dat hij regelmatig spreekt met mogeljke investeerders in binnen- en buitenland. „De belangstelling is groot voor ABN Amro. Ze beschouwen het als een interessante belegging, een goede bank die mooie resultaten laat zien.”

De interesse van beleggers komt nu voornamelijk uit het buitenland. „Dat zijn vooral beleggers uit de VS, uit Groot-Brittannië en Azië. Eigenlijk wereldwijd. Met Nederlandse institutionele beleggers zoals pensioenfondsen spreek ik ook met enige regelmaat. Wat die gaan doen, moet nog blijken. Zij besteden hun beleggingsbeleid vaak uit aan hun vermogensbeheerders. En die zitten vaak in het buitenland.”

Anders dan VS

Zalm zegt door buitenlandse beleggers te worden aangesproken op de relatief lage beloning die de top van ABN Amro opstrijkt. „Dat kom je bij Angelsaksische beleggers wel eens tegen, maar het is geen overwegend onderwerp van gesprek. Zij begrijpen ook wel dat de Nederlandse cultuur een andere is dan die van de VS. Ik denk niet dat het een reden is voor hen om niet in ABN Amro te willen beleggen.”

Eerder deze week legde beloningscommissaris Henk Breukink van ING tijdens de jaarvergadering nog uit dat de relatief lage beloning van de top van ING reden voor zorg was bij internationale beleggers. Want hoewel ING-topman Ralph Hamers nog altijd ruim twee keer zoveel verdient als ABN Amro-topman Zalm, betaalt de oranjebank in internationaal perspectief relatief lage lonen aan zijn topbestuurders.

Door het stof

Zalm ging afgelopen woensdag persoonlijk door het stof om de verkeerde inschatting die hij heeft gemaakt in de salarisrel rond de top van de bank. Zalm zegt ‘met spijt’ terug te kijken op de rel. „Ik kan alleen maar zeggen dat ik dat niet goed heb gedaan.”

Daarmee ging hij een stuk verder dan de commissarissen van de bank die vooral de commotie over de salarisverhoging betreurden. In een toelichting aan Tweede Kamerleden zei president-commissaris Rik van Slingelandt zelf nog dat hij de ophef heeft onderschat, maar feitelijk nog steeds achter de beslissing stond.

De top van de bank incasseerde over 2014 een ton extra vast salaris als gedeeltelijke compensatie voor het aftoppen van de variabele beloning van maximaal 60% van hun vaste salaris naar nul vanwege het verbod op bonussen bij staatsgesteunde bedrijven.

Die verhoging was ‘juridisch en bestuurlijk’ in alle opzichten in orde, maar maatschappelijk en politiek ontstond er grote ophef over. Minister Dijsselbloem (Financiën) noemde de salarisverhoging ‘een graat in mijn keel’ en dat was mede reden om de verwachte aankondiging van de beursgang op het laatste moment tot nader order uit te stellen.

Bank vaart wel

ABN Amro presenteerde afgelopen woensdag prima resultaten over het eerte kwartaal. De nettowinst kwam uit op €543 miljoen, tegen €311 miljoen een jaar eerder. De bank boekte daarmee het hoogste kwartaalresultaat van de afgelopen vier jaar.

De staatsbank vaart wel bij het economisch herstel in Nederland. De inkomsten van de bank verbeterden op jaarbasis met 9%. Voor het eerst in twee jaar tijd zag ABN ook weer een voorzichtige stijging van het aantal kredietaanvragen door kleine ondernemingen.

 

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.