Nieuws/Financieel
817902
Financieel

Nieuwe impuls voor aandelenmarkten

Het is prettig toeven op de aandelenmarkten momenteel. Koersen in de VS en Europa verhouden zich uiterst stabiel rond de recente recordstanden. Na een lichte correctie zijn nieuwe hoogtepunten weer in het vizier. Waar moet ditmaal de steun in de rug vandaan komen?

Je hebt het fenomeen “Het hek is van de dam”. Nou, als er in China een hek- en een damverhaal ontstaat en het is noemenswaardig, dan hebben we het over serieuze hekken en dammen. Niet van dat benauwde van een polder of een dijkje of zo, nee het echte werk.

De kwantitatieve verruiming in verschillende verschijningsvormen heeft ook afgelopen week ervoor gezorgd dat waar men op hoopte, nu ook meer vorm begint te krijgen. Daarbij is de gedachte als we eenmaal zijn begonnen….. en dan voegt CNBC er vandaag aan toe: “het doel van QE is om inflatie te creëren,…..”. Kun je na gaan, waar het om begon en waar het nu over gaat. De hele wereld is er mee bezig in begin- of eindstadium en iedereen heeft z’n eigen doel. Dat zegt mij dat er alleen maar meer geld bij komt, en nu dus vanuit China. Zo ziet de explosief stijgende Hang Seng Index er uit.

 

De markt bevond zich al in een uptrend. Al tijden, net als de rest van de aandelenmarkten. De uitbraak in het eerste kwartaal van dit jaar heeft de zaak op snelheid gebracht waarna de markt toch iets is gaan consolideren, wat op zich prima is. Deze pullback is deze week afgerond, waardoor een hervatting van de trend mogelijk wordt. De blauwe lijnen illustreren dit proces.

Het momentum is in deze correctie afgekoeld, echter het heeft niet tot significant terreinverlies geleid. Hierdoor is het optimisme behouden gebleven en wordt elke toevoeging aan het al uiterst positieve beeld als een nieuwe impuls gezien om hogere regionen op te zoeken. Niets van hoogtevrees meer te bekennen daar de consolidatie in dit geval een 25% retracement heeft opgeleverd. 25% ? Ja, in dit geval is op dat niet vaak voorkomende niveau steun gevormd. Een dergelijk beperkte correctie vindt alleen plaats in een markt waarbij haast geboden is. Er zijn geen verkopers te bekennen in velden of wegen. Koersdoel 30.000 en een beetje voor de komende maanden. Dat toont de zwarte tool ons.

Dan het tweede analysestuk in de grafiek, in het oranje . De vergelijking met de RSI zegt ons dat er een hogere bodem is gevormd in de koers bij de vorming van een lagere bodem in de RSI op dat moment. Dit heet een positive reversal en zoals de naam al doet vermoeden, dat betekent optimisme. Het koersdoel in deze techniek wordt gevormd op ook weer 30.000 en een beetje.

Tot slot in deze positieve analyse van de Hang Seng Index, er heeft zich een bijzonder hoofd- schouderpatroon gevormd. Deze zogeheten failure-variant aangegeven in het groen is niet zomaar een mislukking. Het is een signaal op zich dat tot een snelle hervatting van de voorgaande beweging leidt. De gedachte is dat wanneer alle shortposities die zijn ingezet op de hoofd&schouder omkeerformatie worden “gesqueezed”, er dus per saldo nieuw geld in de markt wordt gepompt zonder dat er nieuwe verkopers zijn. Koersdoel daarvan , ook 30.000+.

Wat moet u met de Hang Seng? Nou het volgende. Waarbij we vinden dat voor een gezonde stijging in een index er rotatie dient plaats te vinden van sector naar sector, zo geldt op macroniveau dat de verschillende regio’s elkaar moeten aanjagen als een soort perpetuum mobile. Het is al jaren zo, en ook de nieuwe impuls voor de markten is overal te zien. Prettig weekend voor nu.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com